Nagykanizsán találták meg a 64 éve keresett sírt

64 év után találta meg édesapja sírját Nagykanizsán, a szovjet katonai temetőben egy moszkvai színész-rendező-zeneszerző. Korábban a Vöröskereszttel és a Honvédelmi Minisztériummal is kerestette a család a II. világháborúban Zalaegerszegnél elesett őrnagy nyughelyét, de a dokumentumokban hibásan írták a katona nevét, így sokáig nem bukkantak a nyomára. Anatolij Vasziljev Iszakovics pénteken vihetett először virágot az édesapja sírjára.

A szovjet hadsereg katonája 1945. április 2-án halt meg a zalaegerszegi hadikórházban. Előző nap lőtte hasba egy német mesterlövész, miután a város már egy hete felszabadult a német megszállás alól. Az őrnagyot Nagykanizsán temették el, de erről a család évtizedeken keresztül semmit sem tudott. Fia a világhírű Taganka színház munkatársa, a sírt végül a neves rendező, Jurij Ljubimov segített neki felkutatni.

Bebizonyosodott, hogy a személyes kapcsolatok többet érnek minden hivatalos iratnál. Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és végre virágot hozhatok édesapám sírjára. Köszönöm, hogy megőrizték a nyughelyét – mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Anatolij Vasziljev Iszakovics.

A moszkvai színész a Zala Megyei Levéltáron keresztül találta meg a sírt. A kutatás azért tartott ilyen sokáig, mert egyetlen betűt elírtak az édesapja nevében.

Cirill betűket írtak át latinra, többször átgépelték a jelentéseket, összeírásokat, és így torzulhatott a név – mondta Káli Csaba, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese. Hozzátette: a Zala Megyei Levéltárat egyre ritkábban, már csak 3-4 évente keresik fel hozzátartozók, akik a II. világháborúban elesett rokonaikat keresik. A kutatás sokszor hiábavaló, mert a katonák gyakran névtelen sírokban nyugszanak.