Egészségügy

2020.02.14. 08:00

Egyedülálló egészségügyi centrum épülhet Miskolcon

Magyarországon egyedülálló, világszínvonalú ellátást biztosító egység épülhet Miskolcon.

Nagy-Hankó Krisztina

Jelenleg minden száz betegségből eredő halálozásból ötvennégy ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg megyénkben. Annak érdekében, hogy ezen a rendkívül rossz helyzeten változtassanak, már eddig is tettek lépéseket – tudtuk meg dr. Révész Jánostól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatójától.

Az első ilyen lépés az volt, hogy a fekvőbeteg-ellátás struktúráját megváltoztatták, így a kardiológiai osztályon zömében csak szív- és érrendszeri betegeket kezelnek. A második lépés, hogy a járóbeteg-kapacitásukat kibővítették, és hat új rendelőt alakítottak ki. Ez lehetővé teszi, hogy az akut, infarktussal vagy oxigénhiányos szívizom­állapottal érkező betegek ellátása elváljon azoktól a betegektől, akik ellenőrzésre jönnek vissza. Tehát a sürgősségi betegeket valóban sürgősséggel és soron kívül tudják ellátni – mondta a főigazgató. Harmadik ilyen lépés a katéteres műtők felújítása. Egy új katéteres műtőt építenek még, tehát a korábbi kettő helyett három lesz. Ezeket új műszerparkkal és gépparkkal látják el. Ez megközelítőleg 700 millió forint lesz, amit saját erőből valósít meg a kórház. A negyedik lépés lenne az, amelynek az előkészületeinél tartanak most. Közbeszerzést írtak ki a tervek elkészítésére.

Minden egy helyen

Egy komplex szív- és érrendszeri központot képzelnek el, melyben a betegségek diagnosztizálása, illetve terápiája, valamint a műtéti ellátás is egy helyen lenne. A pácienst ott helyben ki tudják vizsgálni, ha lehetséges akkor gyógyszeres kezelést kap, vagy katéteres eljárásban részesül, ha arra van szükség, de ha nyitott szívműtétet kell végezni, akkor azt is meg tudják csinálni. A folyamat még kezdeti szakaszban van, egy kormány-előterjesztést készítettek elő annak érdekében, hogy ezt jóváhagyják és költségkeretet kapjanak arra, hogy a hatástanulmányokat és az építési költségeket pontosan meg tudják becsülni. Ez önmagában is több száz millió forintot fog majd kitenni – hangsúlyozta a főigazgató. Ennek része az, hogy egy feltételes közbeszerzést jelentettek meg, ami az épület tervezésére vonatkozik. Erre azért van szükség, hogy ha az előkészületekhez megkapják a forrást, a tervezés azonnal el tudjon indulni. A beruházás kész költségvetését a kormány elé terjesztik, majd megszületik a döntés, hogy adnak-e rá forrást.

Optimális térkihasználás

A kardiovaszkuláris központot a régi szülészet-nőgyógyászat helyére szeretnék tenni.

Ennek egyik oka az, hogy a kórház területe már csak limitáltan beépíthető, jelenleg meglévő épület helyén tudnak újat létrehozni. A másik pedig, hogy figyelembe kell venniük, hol vannak megfelelő közműbeállások. Az épület már nem hasznosítható, tehát vélhetően elbontják. Vannak stílustanulmányok és elképzelések, hogy mit szeretnének, például mélygarázst, műtőket, katéteres laborokat. De hogy ebből mi valósul meg, azt egyrészt a hatástanulmányok – mi az, ami ebből valós népegészségügyi hasznot fog hozni –, másrészt a költségek döntik el. Egy mélygarázs önmagában egymilliárdos tétel, lehet, hogy ezt el kell hagyniuk, ha nem áll rendelkezésre elegendő költségfedezet. Mindazokat a funkciókat, amiket fontosnak tartanak, azt egy épületen belül szeretnék megvalósítani, hogy a betegeket épületek között ne kelljen mozgatniuk. Másik fontos dolog, az alapterület optimális kihasználása. Azok a terek, amiket a betegek igénybe vesznek, kórtermek, rendelők tágasak legyenek. A folyosók viszont csak annyira legyenek szélesek, hogy a pácienseket tudják mozgatni, holt terekre nincs szükség. Az is fontos, hogy mit hol helyeznek el. A legalsó szintre olyan ellátási egységeket szeretnének, amely a járóbeteg-ellátással van kapcsolatban. A steril szinteket, műtőket, laborokat szintén el kell majd különíteni – tette hozzá a főigazgató.


Helyi betegeket helyben kezelnének

Ha év végére végeznek a tervezéssel és a hatástanulmánnyal, továbbá a kormány részéről van egy pozitív válasz, akkor ha minden jól megy, 2021 tavaszán elkezdődhet az építkezés.

Ez minimum kétéves beruházás lesz, optimális becslés szerint 2023 év elejére már működhet az új komplexum – fogalmazott dr. Révész János. Ha ez a fejlesztés megvalósul, akkor Magyarországon egyedülálló, világszínvonalú ellátást biztosító egység jön létre.

Ami azért lenne nagyon fontos, mert az úgynevezett szív- és érrendszeri korai halálozás, – tehát az 50 év alattiak halálozása, akik még munkaképesek lennének – az Európai Unióban nálunk az egyik legrosszabb. Így a helyi betegeket helyben tudják kezelni, nem kell Budapestre vagy Debrecenbe menniük. A főigazgató hozzátette, az előkészületek részét képezi az is, hogy az országban lévő egészségügyi intézményekkel, ahol szívsebészeti beavatkozásokat végeznek, már konkrét együttműködési megállapodásokat kötöttek. Mire elkészül az épület, a megfelelő egészségügyi szakemberek – például szívsebész, angiográfus – is rendelkezésre állnak majd.

(A borítóképen: Betekintés a kórház életébe a Kórházak éjszakáján | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában