Nagy vonalakban, elnagyoltan

Szent Ferenc Kórházban
Szent Ferenc Kórházban
Április elseje újabb mérföldkő az egészségügyi reformok terén – egyelőre sok a bizonytalanság. Az újabb változásokból a biztosítási jogosultság szigorú ellenőrzése és a beutaló rendszer megváltozása érinti leginkább a betegeket.

Ha valaki beutaló nélkül megy kórházba, vagy nem oda megy, ahova a beutaló szól, akkor ki kell fizetni az ellátás összegének 30 százalékát illetve legfeljebb százezer forintot. Ha pedig valaki a biztosító adatbázisa szerint nem jogosult ellátásra, egyelőre csak felszólítják, hogy keresse fel az APEH-ot , illetve a megyei egészségpénztárat.

Januárt elsejétől azonban már – mint ,,beígérték” – számlát is kap a beteg. Addig tart a türelmi idő. Csakhogy miközben élvezzük a minisztérium türelmét, azonközben ugyancsak próbára teszik a betegek és az egészségügyi intézmények dolgozóinak, vezetőinek türelmét. Hétfői tapasztalataink ugyanis azt mutatják, egyáltalán nem megy gördülékenyen az átállás. Mint a megkérdezettek egyike fogalmazott: egyelőre sok alapvető dolog erősen képlékeny.

Hogy egyebet ne említsünk, a háziorvosok még egyáltalán nem ismerték az új beutó rendszert, miképpen arról sem volt tudomásuk, betegeik közül ki az, aki az OEP nyilvántartása szerint nem jogosult az ellátásra. Még durvább a Szent Ferenc Kórház példája: jóllehet a miniszter 3 hónapig az ellátás biztonságára való hivatkozással 3 hónapig engedélyt adott a megszüntetendő ellátások további folytatására, finanszírozási szerződést azonban e tevékenységekre nem hajlandók velük kötni.