Nagy szükség van véradókra – RTL Híradó

Több műtét is elmaradt a napokban, mert nem volt megfelelő vér – számolt be az RTL Híradó. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál azt mondják, nincs vérhiány, de előfordulhat, hogy nem sürgős beavatkozáshoz nem tudnak vért biztosítani.

Az egyik rosszindulatú daganatos beteg, aki péntekre volt kiírva, a műtét előtt tudta meg, hogy nem lesz operáció.

“Ez csak bizonyos, elsősorban ritka vércsoportok esetében fordul elő. Jelen esetben is az A negatív, és a nulla negatív csoportok azok, amelyekből hiány van” – mondta az RTL Híradónak Hegyi Lajos, a Szent Imre Kórház Transzfúziós felelős főorvosa.

Az elmúlt két napban három műtét maradt el a budapesti Szent Imre kórházban, mert nem volt megfelelő vér. Egyik sem volt sürgős eset, el lehetett őket halasztani.

Az Országos Vérellátó Szolgálatnál (OVSZ) azt mondják, nincs igazi vérhiány. “Ha mindenki A pozitív azon a napon akinek vér kell, akkor nyilvánvaló, hogy abból a mennyiségből ami van, csak egy bizonyos részét lehet ellátni. De ez bármikor előfordulhat.” – mondta az RTL Híradónak Hoffer Izabella, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese.

Akinek sürgősen kell, a tartalékkészletből most is jut vér, bár tény, hogy ez nehezebb időszak. Az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai nyáron nehezebben tudják pótolni a kieső készleteket. 70 rendszeres véradóból a szabadságok miatt csak 10-et tudnak elérni telefonon, és behívni vért adni.