Friss hírek

2009.01.06. 08:11

TUDOMÁNY - A Tejútrendszer lényegesen gyorsabban pörög, és nagyobb is, mint gondoltuk

<p>Galaxisunk, a Tejútrendszer sokkal gyorsabban pörög, mint eddig feltételezték, és a tömege is 50 százalékkal nagyobb - fedezte fel egy nemzetközi csillagászcsapat. Ez növeli annak lehetőségét, hogy a Tejút összeütközik más galaxisokkal.</p>


A csillagászok a Föld különböző pontjain elhelyezkedő 10 rádióteleszkóppal mérve azt találták, hogy a Tejút forgási sebessége 161 ezer kilométer per órával nagyobb, mint az eddigi feltételezés volt. Vagyis galaxisunk csaknem 100 ezer kilométeres óránkénti sebességgel pörög (pontosan 965.600-zal, szemben az eddig számított 804.672-vel).

A Tejút tömege 50 százalékkal nagyobbnak bizonyult az új mérés eredményeként. Ez azt jelenti, hogy galaxisunknak a gravitációs vonzása is nagyobb, vagyis könnyebben ütközhet össze az Andromédával vagy más kisebb szomszédos galaxisokkal.

A Naprendszerünk, amelyben a Föld kering, a Tejút közepétől 28 ezer fényévre helyezkedik el.

A mérést klasszikus trigonometriai (háromszögelési) módszerrel végezték, amely nagy pontosságot tesz lehetővé, mert nincs szükség hozzá más tulajdonságokon (például a fényességen) alapuló kiindulási feltételezésekre. A háromszögelési módszer különösen alkalmas pontos távolság- és sebességmérésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!