Nagy segítség a vállalatoknak a digitalizáció

Akt.:
A digitalizációról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen
A digitalizációról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen - © Fotó: Matey István
Debrecen – A digitalizáció számos munkát változtatott meg alapjaiban, könnyebbé téve azokat. A cégek vezetésben is fontos szerepet játszik, akárcsak a controllerek, akik a tervezésért és az információellátásért felelnek – fejtette ki Radó István, a Menedzsment és Controlling Egyesület elnöke a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián.

Digitalizáció és a 3K – kommunikáció, kooperáció és koordináció címmel szervezett közös konferenciát a Menedzsment és Controlling Egyesület (MCE), valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Böszörményi úti campuson csütörtökön. A tanácskozás fő célja volt bemutatni, milyen hatással van a technológia gyors fejlődése a cégek működésére, valamint az, hogy mit várnak a kontrollerektől. A jelenlévő egyetemi hallgatók elmondhatták, milyen munkát végeznének legszívesebben.

Radó István, az MCE elnöke arról számolt be, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a digitalizáció által érintett munkahelyek száma. Ez halmozottan igaz a pénzügyi szektorra, ahol különböző szoftverek állnak a dolgozók rendelkezésére. – Ez a folyamat megállíthatatlan, feltartóztatni pedig nagyon nehezen lehetne. Az kétségtelen, hogy növeli a hatékonyságot – jelentette ki az elnök.

A hallgatókat fel kell készíteni

Az egyetem nem egyenlő egy vállalattal, annál sokkal több, ugyanis szerteágazóbb, többféle szektor található meg, éppen ezért többféle módszertan szükséges. Abban, hogy egy egyetem megfelelően működjön, nagyon sok tényezőnek van szerepe, ugyanakkor első és legfontosabb dolga maga az oktatás”

– hangsúlyozta Bács Zoltán kancellár. Hozzátette, a helyes működésben a kontrollingnak nagy szerepe van, erre pedig a gazdaságtudományi karon tanuló diákokat is fel kell készíteni.

di-1

Fotó: Matey István

Most már rengeteg szoftver áll a pénzügy és a számvitel részére, így a munka ugyan könnyebb, de sokkal több szakmai és informatikai tudásra van szükség. A kontrolling segít abban, hogy a költségvetést meg tudják szervezni, a forrásokat és a bevételeket jól tudják felhasználni, és abban is, hogy megfeleljenek a külső szabályrendszernek.

Gyorsaság, hatékonyság…

Egy nagyvállalat életében is fontos a kontrollerek munkája, amelyet a KITE Zrt.-nél saját fejlesztésű rendszerben végeznek – ismertette Kotormán Mihály, a cég vezérigazgatója. Kifejtette, a kontrolling feladata többek között az adatfeldolgozás, a döntések előkészítése, az eredménykimutatás, a kockázatkezelés, a pénzügyi tervezés, szervezés és ellenőrzés, illetve a bevételek és kiadások vizsgálata. A jó kontrollerrel szembeni elvárások a rendszerelmélet, a cég saját fejlesztési rendszerének a megismerése, az elemző szemlélet, valamint a gyors, hatékony és pontos munkavégzés – mutatott rá.

Fontos a fejlődés

A hallgatók az előadások után elmondták, szeretnének olyan munkahelyen dolgozni, ahol lehetőséget kapnak a fejlődésre, az előrelépésre, s a részlegek átjárhatóak, amennyiben egy munkakör valaki számára mégsem annyira testhezálló. Ezen felül az is vonzóvá tesz egy vállalatot, ha a szakmájukban elismert munkatársakkal lehet dolgozni, akiktől a fiatalok tanulhatnak.

HBN–BR