Nagy részét átfejtették már a balesetet szenvedett savszállító teherautó rakományának

Speciális szivattyúval fejtették át a kénsav nagy részét abból a teherautóból, amely a 4-es főúton karambolozott szerda reggel. Hamarosan talpra állítják a járművet, és azután a benne maradt savat is kiszivattyúzzák majd. A baleset helyszínén várhatóan még órákig teljes útzár lesz.

Kora délután érkezett meg a balesetet szenvedett teherautóhoz az a speciális szivattyú, amellyel megkezdhették a sav átfejtését egy másik járműbe. A tűzoltók eszköze korábban nem bírta a 97 százalékos savat. 17 óra előtt a rakomány nagy részét már átfejtették, és hamarosan talpra állítják a járművet. Persze ezt is a legnagyobb óvatossággal, hiszen a szállítmány negyede – azaz több mint 3 köbméternyi sav – még mindig a tartályában van. Ezt a mennyiséget csak akkor fejtik majd át, ha a kamion már a kerekein áll – mondta a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hozzátette: volt a helyszínen egy környezetvédelmi szakértő, aki megállapította, hogy a kifolyt sav nem károsította a környezetet.

A rendőrség már megkezdte a helyszínelést, ám azt csak akkor tudják befejezni, ha a jármű a kerekein áll és már üres. Így az érintett szakaszon várhatóan az esti órákig eltart az útzár.

A baleset szerda reggel nyolc óra körül történt a 4-es főút 53-as kilométerénél. Egy tartálykocsi és egy autó ütközött frontálisan. A teherjármű az oldalára borult, tartályából pedig szivárgott a kénsav. Robbanásveszély nincs, a környéket azonban a vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltókon kívül most senki nem közelítheti meg.