Nagy örömmel érkeztek Miskolcra a felvidéki diákok

Miskolcra rajzolták magukat
Miskolcra rajzolták magukat - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Mintegy 40 magyar diák látogatott Miskolcra a Felvidékről pénteken. Magyarország Kassai Főkonzulátusa a CSEMADOK Kassa Városi Választmányával, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a kassai Thália Színházzal és a miskolci önkormányzattal közösen szervezte a rajzversenyt, amelyre 18 iskolából 104 pályamunka érkezett.

– A tanulmányi kiránduláson az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójának tiszteletére tavaly meghirdetett „Az én március 15-ém” című gyermekrajzpályázat díjazottai vesznek részt. Ez a rajzpályázat Miskolc városával közös, és a kirándulás Miskolc különdíjaként valósulhatott meg – nyilatkozta lapunknak Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja, Bitay Levente. – Úgy gondoltuk, hogy az előző évet ezzel szeretnénk lezárni, hiszen egy újabb rajzpályázatra készülünk majd és annak apropójaként a két ünnepet igyekszünk közelíteni egymáshoz.

Egy térképet rajzoltam emberekkel és zászlókkal.

A Diósgyőri várból érkező közel 40 felvidéki vendég közben már a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai épületében a Honfoglalás korába elkalauzoló kiállítást nézte.

Nagy örömmel

– A gyerekek nagy örömmel, lelkesedéssel nézik a tárlatokat. Reméljük, mindenki szép élményekkel tér majd este haza – fogalmazott Bitay Levente, akitől megtudtuk még: a rajzpályázatot a konzuli kerület alapiskolásai számára hirdették meg, ami Rimaszombattól egészen az ukrán határig terjedő területig tart.


Fotók: Bujdos Tibor


Hanesz Angelika, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének kassai területi választmányának elnöke, aki az egyik szervezője a rajzversenynek és a kirándulásnak is, már arról beszélt az Észak-Magyarországnak, hogy mindenki, mind a 34 díjazott eljött és összesen 104 rajz érkezett.

– Volt, aki beteg volt a héten, de mára felgyógyult, annyira szeretett volna itt lenni Miskolcon – mondta a felvidéki pedagógus. – A gyerekek örülnek. Annak, hogy itt minden magyarul van és magyarul történik és magyarul szólnak hozzánk. A Diósgyőri vár óriási élmény volt, fogjuk is otthon mondani az iskolában, hogy jöjjünk, jöjjenek az iskolák osztálykirándulásra. Egyébként jellemző, hogy érkeznek a Felvidék felől utakra akár Miskolcra, de Egerbe is, hiszen sok szép dolgot látunk és tanulunk errefelé.

Ifj. Bari István is díjazott volt. A rimaszombati 5-ik osztályos kisfiú elárulta, hogy egy térképet rajzolt, amiben embereket, és zászlókat is elhelyezett. „Nagyon szeretek rajzolni!” – mondta mosolyogva.

Az édesapja, Bari István egy erdészetben favágó, s mint kiderült, reggel 6-tól este 5-ig dolgozik, ami nem könnyű.

– Ha a gyerek szeretne rajzolni, akkor rajzoljon, érzéke az van hozzá – tette hozzá búcsúzóul.

– Juhász-Léhi István –