„Nagy öröm és nagy ünnep, tíz évet ugrottunk előre”

Akt.:
A Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása - projektzáró
A Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása - projektzáró
Miskolc – A Miskolci Egyetem nemzetközi versenyképességét 7,2 milliárdos projekt segítette.


Befejeződött a Miskolci Egyetem infrastrukturális megújítása, lezárult az a 7,2 milliárd forintos költségvetésű pályázat, melynek az egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása volt a célja. Ennek kapcsán tartottak tegnap sajtótájékoztatót, majd ünnepélyes zárórendezvényt, melynek keretében átadták a megújult főépületet.

– Nagy öröm és nagy ünnep a mai nap – fogalmazott Torma András, az egyetem rektora. – És nemcsak a Miskolci Egyetem számára, hanem az egész régió számára is. A Miskolci Egyetem immár megújult, fizikai és lelki értelemben is. A több mint 7 milliárdos fejlesztéssel 10 évet ugrottunk előre – fogalmazott.

Eszközök, épületek

Elhangzott: a projekt 2009-ben indult, hosszú távú célja a Miskolci Egyetem oktatási, kutatási, innovációs, valamint külső és belső szolgáltatási infrastruktúrájának megújítása volt. A projektösszeg kisebb hányadát korszerű laboratóriumok, számítógépes oktatótermek felszerelésére, nagy értékű műszerek beszerzésére, nagyobb részét pedig egy épület bővítésére és további tíz épület részleges vagy teljes felújítására fordították.

Még nincs vége

A megújult épületekben komplex laboratóriumokat, gyakorlatorientált képzési helyeket alakítottak ki közel 36 ezer négyzetméteren, és 105 oktatásinformatikai eszközökkel felszerelt oktatásra alkalmas teret hoztak létre. A korábban a Miskolci Egyetemhez tartozó sárospataki campus területén, 302 négyzetméteren részlegesen megújult a főépület, valamint 5 oktatás-informatikai eszközökkel felszerelt természettudományi és informatikai laboratóriumot alakítottak ki. A megújult terek alkalmassá váltak a legkorszerűbb technológiák telepítéséhez, K+F (kutatás és fejlesztés) feladatok elvégzéséhez, műszaki-innovációs szolgáltatások vállalásához.

Az eszközparkfejlesztés keretében 253 új tétel beszerzése, üzembe helyezése és használatba vétele történt meg. Ezzel jelentősen javultak a gyakorlatorientált képzés feltételei, másrészt megnyílt a lehetőség a K+F feladatokba, a regionális, az országos és a nemzetközi kutatási térbe való intenzívebb bekapcsolódásra. Ezenkívül lehetővé vált műszaki-innovációs szolgáltatások vállalása is.

– Hegyi Erika –

Újabb projektek

Torma András rektor jelezte: a fejlesztések folytatódnak. Az egyetem újabb, 2 milliárdos pályázatot nyert el. Várják az új uniós költségvetési ciklus pályázati kiírásait, hogy újabb projekteket valósíthassanak meg.