Friss hírek

2009.06.14. 05:55

Ahmadinedzsád elnökválasztási győzelme - az USA és az EU reakciója

<p>Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az iráni helyzetet, miután választási csalást emlegetnek az elnökválasztás körül. Közben az Európai Unió aggodalmát fejezte ki a vitatott végeredmény, és az azt követő utcai erőszak miatt. Teheránban szombaton kihirdették a korábbi elnök, a keményvonalas Mahmud Ahmadinedzsád elsöprő győzelmét egy rendkívül nagy részvételű szavazás után.</p>

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a végeredmény az iráni nép akaratát tükrözi.

"Az Európai Unió elnöksége reméli, hogy a választások után lehetőség nyílik a nukleáris kérdések újratárgyalására Iránnal"- olvasható a Brüsszelben kiadott közleményben.

A végeredmény kihirdetése után az ellenzéki jelölt, Muszavi többezer támogatója az utcákra vonult tiltakozásul, ahol összecsaptak a rohamrendőrökkel. Hasonló zavargásokra egy évtizede nem volt példa Iránban.

A szavazatok több, mint 62 százalékával győzött Mahmud Ahmadinedzsád, míg a volt kormányfő, a mérsékelt Mir Hosszein Muszavi a voksok kevesebb, mint 34 százalékát kapta. Muszavi és a szavazatok kevesebb, mint két százalékával a harmadik helyen végzett Mohszen Rezai is választási csalást emlegetett.

Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint rendkívül magas, 85 százalékos volt a részvételi arány: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott. A keményvonalas Ahmadinedzsádra 24 és félmillióan adták voksukat.

Az 52 éves Ahmadinedzsád az elmúlt években többször élesen bírálta Izraelt, és nyilvánosan tagadta a holokausztot. A most újraválasztott elnök korábban tagadta, hogy Teherán atombomba előállításán dolgozna, és nem állította le a nukleáris kísérleteteket az ENSZ többszöri tiltakozása ellenére sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!