Nagy létszám, két turnusban

Szikszó – Júliustól hatvan diákot foglalkoztat nyári munkán Szikszó ön­kormányzata.

A program a Szikszói járás munkaügyi központjával történt együttműködés keretében jöhetett létre. Szikszó alpolgármestere, Takács Lászlóné – aki évek óta vezeti a diákok nyári munkáját az önkormányzatnál – arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy a város számára fontos a gyerekek ilyen jellegű támogatása is.

A nyári munkán a 16–24 év közötti, szikszói lakhelyű, nappali tagozatos diákok vehetnek részt. Napi hat óra munkájukért bért kapnak, ami segítséget jelent a családoknak a szeptemberi iskolakezdéshez. Az önkormányzat évek óta olyan feladatokat állít össze számukra, amely során megismerhetik a város életét, munkájukkal hozzájárulhatnak Szikszó közösségi életének fejlődéséhez.

– Az idei esztendőben nagy létszámú csoportot foglalkoztathatunk két turnusban – mondta Takács Lászlóné. – A feladatokat úgy válogattuk össze, hogy alkalmazkodjon az életkorukhoz és sikerélményük is legyen benne.

Ebösszeíráson

A diákok kétharmada középiskolás, ők az idősek szociális gondozásában, az óvodások segítésében és könyvtári munkán vehetnek részt. A szikszói szociális gondozóhálózat vezetői és gondozónői vállalták, hogy az ő irányításukkal látogatják meg az idős embereket, akiket kerti és házi munkával, bevásárlással segítenek, de a feladatuk része a beszélgetés is. A szikszói városi óvodában tevékenykedők a kicsik udvari játékaiban, étkeztetésében, öltöztetésében segédkeznek. A könyvtárban dolgozók leltároznak és katalogizálnak.

A legnagyobb létszámú 18 év feletti felnőtt korú csapat egy különleges munkán vehet részt. Ebösszeírást végeznek a városban. Ennek a feladatnak az elvégzésére azért volt szükség, mert az utóbbi időben megnőtt a kóbor kutyák száma Szikszón. A diákok végigjárják a háztartásokat, ellen­őrzik az oltási könyveket, és azt, rendelkeznek-e az állatok az előírt chippel. Arra is figyelnek, hogy az adott háztartás rendelkezik-e az állatvédelmi törvény által harmonizáló tartási feltételekkel.

– ÉM-JLI –