Nagy (kopja)fába vágták a fejszét!

Nagy (kopja)fába vágták a fejszét!
Nagy (kopja)fába vágták a fejszét!
Gencs, Ópályi – Ópályi polgármesterének ígéretből mára valóság lett: vasárnap kopjafát kaptak a gencsiek! A kopjafa a gencsi testvértelepülés, a magyarországi Ópályi önkormányzatának és az Ópályiak Baráti Körének az ajándéka.

Több meghívott is részt vett azon az ünnepélyes kopjafaavatáson, amelyre néhány napja, Gencsen került sor. A kopjafa a gencsi testvértelepülés, a magyarországi Ópályiönkormányzatának és az Ópályiak Baráti Körének az ajándéka.
– A kopjafaállítás ötlete akkor merült fel, amikor 2005–ben egy meghívásnak eleget téve, Ópályiba látogattunk – mondta Vadon Levente Sándor, a gencsi Szent Balázs Alapítvány elnöke. Az akkori látogatáskor az aradi vértanúkra emlékeztek, hasonló kopjafával, és Ópályi polgármestere, Erdélyi Miklós szóbeli ígéretet tett arra, hogy a gencsieket is megajándékozzák egy kopjafával. Azóta eltelt egy év és néhány hónap, az ígéretből valóság lett. Az ópályiak egy helybeli fafaragóval, Varga Józseffel készíttették el a kopjafát – tette hozzá az elnök.
Generációkon keresztül
Az ünnepélyes átadáson számos jeles vendég tette tiszteletét. A leleplezést istentisztelet előzte meg a helyi református templomban, majd az ünnepség keretében először Todoran Ioan polgármester szólt az egybegyűltekhez.

Jelen voltak:

Az ünnepélyes avatáson az érkávási
önkormányzat képviselõin kívül részt
vettek magyarországi vendégek is:
– Varga Attila parlamenti képviselõ
– Kónya László megyei fõtanfelügyelõ–helyettes

Ezt követően Erdélyi Miklós és Varga Attila leleplezte a kopjafát. Varga Attilaparlamenti képviselő az 1848–as szabadságharc fontosságáról, illetve a 13 vértanúhalált halt mártírról beszélt. – Az akkori eszméket napjainkban sem szabad elfelejtenünk, és remélhetőleg ez a kopjafa emlékeztető lesz mindannyiunk számára – mutatott rá a képviselő.
Kónya László főtanfelügyelő–helyettes elismerően szólt Gencs fejlődéséről, Erdélyi Miklós,Ópályi polgármestere pedig a két település virágzó kapcsolatáról beszélt, amelyet reményei szerint a későbbi generációk is ápolni fognak.
Az ünnepi beszédek után a gencsi általános iskola diákjai léptek fel, majd koszorúzással és a Himnusz eléneklésével zárult az esemény.

– Palicz István –