Nagy gond: drága a szenünk

Akt.:
Nagy gond: drága a szenünk
Nagy gond: drága a szenünk
Miskolc – Üzleti alapon nem igazán lehet gazdaságos a tisztaszén-technológia.

Idei első rendes ülésén elfogadta a megyei közgyűlés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2016-os költségvetését, amely 673 millió forintos bevételi főösszeggel számol. A testület egyperces néma felállással emlékezett meg a közelmúltban elhunyt dr. Koleszár Lajosról, aki az önkormányzat egészségügyi szakbizottságának elnöki tisztét is betöltötte.

Tonnánként 15 ezerért

A közgyűlés középtávú – 2019-ig terjedő – gazdasági programjáról szóló előterjesztés tárgyalásakor szó esett a korábban stratégiai ágazatnak tekintett szénbányászatról. Mint ismert, japán cég előtanulmányt készített az úgynevezett tisztaszén-technológia meghonosítására, ám ennek akadálya, hogy a megyében tonnánként 15 ezer forintos áron lehet mélyből kitermelni a szenet, ami – üzleti alapon – egyértelműen drágának minősíthető.

ÉM-SZB


Szénbányászat: Szándék és sok pénz kérdése is a kitermelés

Miskolc – Megyénkben sok területen található még különböző célra kitermelhető szénvagyon.

Szénbányászat: Esély lehet az elgázosítás

Budapest, Miskolc, Pécs – Új technológiát találtak ki a nehezen feltárható széntartalékok hasznosításáért.

Szénbányászat: Japánok vizsgálódnak

Miskolc – „A megújuló és az új energiák közül sokféle létezik. Mi foglalkozunk a szénnel is – nyilatkozta lapunknak Nozomi Sagara, a NEDO környezetvédelmi főosztályának főigazgatója, amikor megyénkben járt.

Szénbányászat: ellenünk dolgoznak a világtrendek

Budapest, Miskolc – A WWF állítja: zsák­utcában a szénalapú gazdaság. De mi lesz a megyénkbeli tervekkel?

Szénbányászat: „Csak ülünk a kincsen”

Borsod-Abaúj-Zemplén – A hagyományos villamosenergia-termelésen túl környezetbarátabb megoldás is van a szén felhasználására.