Friss hírek

2009.10.09. 14:50

Szóvivõje ébresztette fel Obamát, hogy elmondja a Nobel-bizottság döntését

<p>Alázatosan vette tudomásul az amerikai elnök a Nobel-bizottság döntését, amellyel pénteken neki ítélték oda a Nobel-békedíjat - közölte a washingtoni elnöki hivatal egyik illetékese, hozzátéve, hogy Barack Obamát szóvivõje, Robert Gibbs ébresztette fel a hírrel.</p>

A neve elhallgatását kérõ illetékes az AFP-nek elmondta, hogy washingtoni idõ szerint hajnalban tudták meg az elnök munkatársai a stockholmi bizottság döntését. Robert Gibbs szóvivõ pedig nem sokkal reggel hat óra elõtt ébresztette fel telefonon Obamát, hogy tájékoztassa a kitüntetésrõl, amelyet az elnök "alázattal" vett tudomásul.

A Fehér Ház közleménye szerint Barack Obama washingtoni idõ szerint délelõtt fél tizenegykor, azaz közép-európai idõ szerint délután fél ötkor kommentálja majd hivatalosan a Nobel-bizottság döntését.

Az alig egy éve hivatalba lépett amerikai elnök a hivatalos indoklás szerint azért kapta meg az elismerést, mert "rendkívüli erõfeszítéseket tett a nemzetközi diplomácia, valamint az emberek közti együttmûködés terén is." A norvég bizottság kiemelte, hogy Obama "az atomfegyver nélküli világ megteremtésén munkálkodik", és új "légkört teremtett a nemzetközi politikában."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!