Nagy-Britannia segélyt kaphat az EU-tól az árvízkáraiért

Ha az árvíz kapcsán a kárösszeget az EU helytállónak ismeri el, akkor legfeljebb 145 millió euró (37,8 milliárd forint) lehet a segély összege, amelyet Nagy-Britanniának kifizetnek. Ám a bizottsági szóvivő rögtön jelezte, hogy London feltehetően kevesebbet fog kapni ennél a 145 millió eurónál, mivel a brit kárbecslések műholdas felvételeken alapulnak, amelyeket most az EU részvételével pontosítanak. A brit kormány 82-184 millió euróra becsülte azt az összeget, amelyet az EU-tól remél segély formájában.

Nagy-Britannia 7-8 hónap múlva kaphatja meg a segélyt, mert először az EU ellenőrzi a kárbecslés helyességét, utána pedig az összes tagállam jóváhagyására is szükség lesz a Szolidaritási Alapból való kifizetéshez.

Anglia északi és déli területein júniusban, illetve júliusban akkora árvizek voltak, mint 60 év óta soha. Az északi árvizekben 4, a déliekben 3 ember vesztette életét.

Az EU Szoldaritási Alapja 2002-ben jött létre. Az alapból 41 esetben kértek, és 22-szer kaptak tagállamok segélyt, összesen több mint 1 milliárd euró értékben.