Nagy-Britannia korlátozza a szélsőségesek beutazását

Szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett be szélsőségesek nagy-britanniai beutazása ellen Jacqui Smith belügyminiszter kedden Londonban.

Az új lépések nemcsak a gyűlöletkeltő prédikációkat tartó muzulmán hitszónokok, hanem neonácik, holokauszt-tagadók és egyéb extrém nézeteket valló (például radikális állatvédő) személyek kiszűrésére is szolgálnak.

A szabályozás értelmében a beutazni kívánóknak nyilvánosan el kell határolódni korábbi vitatott nézőpontjuktól.

Emellett a brit hatóságok nyilvánossgára hozzák a 2005 óta összeállított, 230 nevet tartalmazó “visszautasítottak” feketelistáját is.

A névsorban többek között olyanok is szerepelnek, mint a libanoni Omar Bakri Mohammed, aki a szeptember 11-i támadások dícséretével vívta ki a britek haragját, vagy Snoop Dogg amerikai rapper is, akit az amerikai hatóságok találtak korábban bűnösnek köztörvényes ügyekben, így az Egyesült Királyság bezárta előtte kapuit.

Mint a brit belügyminiszter elmondta, “határozott szándéka, hogy megállítsa mindazokat, akik előmozdítják, bátorítják és terjesztik a szélőséges nézeteket”.

Patrick Mercer konzervatív párti képviselő szerint a kormány jobban tenné, ha azokra az extremistákra koncentrálna, akik már a szigetországban szervezkednek.