Nagy-Britannia kezet nyújtott Argentínának a falklandi háború 25. évfordulóján

Nagy-Britannia “szüntelen sajnálatát” fejezte ki vasárnap Argentínának a falklandi háború áldozatai miatt. Ezt az a külügyminiszteri nyilatkozat tartalmazza, amelyet London adott ki vasárnap az 1982-es brit-argentin háború 25. évfordulójának előestéjén.

Margaret Beckett, a brit diplomácia irányítója azt is bejelentette, hogy az évforduló alkalmából az argentin elesettek hozzátartozóinak engedélyezik egy magán megemlékezés tartását a kelet-falklandi Darwin városának argentin temetőjében.

Az argentin partok közelében található Falkland-szigetek (spanyolul Malvin-szigetek) 1833 óta Nagy-Britannia tengeren túli területét képezik. Argentína többször is igényt formált rá. 1982 április 2-án a Leopoldo Galtieri tábornok vezette argentin katonai kormány megtámadta és elfoglalta a szigeteket. Válaszul London 110 hajót, köztük még egy atom-tengeralattjárót is, valamint 28 ezer katonát küldött a Falkland-szigetek visszafoglalására, ami 2 hónapi tengeri és légi háború után 1982 június 14-én megtörtént. Margaret Thatcher miniszterelnök asszony részben ennek a kemény fellépésnek köszönhette a “Vaslady” nevet.

A falklandi háborúban 255 brit, 649 argentin katona és 3 szigetlakó vesztette életét.