Nagy-Britannia háborús övezetekben küzdene a nemi erőszak ellen

    London/Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Nagy-Britannia szakértői csoportokat küldene azokba a háborús övezetekbe, ahol a lakosság elleni nemi erőszakot a harcok részeként alkalmazzák – közölte keddi összeállításába a BBC című brit közszolgálati televízió hírportálja.

 

A brit kormány javaslata értelmében a többi közt orvosokból, pszichológusokból, rendőrökből és jogászokból álló szakértői csoportot konfliktus sújtotta területekre küldenék, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az elkövetett erőszakos cselekményekről. Ezen felül útmutatásban részesítenék a nemi erőszak ellen fellépő nemzetközi szervezeteket, valamint segítenének felvázolni az erre vonatkozó hatékony törvényeket.

A kezdeményezés célja, hogy minél több szexuális erőszakot elkövető személyt lehessen nemzetközi bíróság elé állítani.

A nemi erőszakot gyakran alkalmazzák háborús taktikaként nők és férfiak, illetve gyermekek ellen világszerte. A Kongói Demokratikus Köztársaságban egyedül 2010-ben nyolcezer nőt és lánygyermeket erőszakoltak meg az országban tomboló erőszak során.

A David Cameron vezette konzervatív-liberális kormány bejelentette, hogy 2013-ban a legnagyobb gazdaságokat tömörítő G8 csoport elnökeként szorgalmazni fogja a szexuális bűncselekmények elleni fokozottabb küzdelmet és az elkövetők bíróság elé állítását.Sporthírek