Nagy-Britannia felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Teheránnal

Margaret Beckett brit külügyminiszter szerdán a parlamentben bejelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti a kétoldalú hivatalos kapcsolatokat Iránnal amíg Teherán szabadon nem engedi a péntek óta fogvatartott 15 brit tengerészt. Tony Blair miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott, hogy növelni kell az Iránra nehezedő diplomáciai nyomást. Eközben a brit haditengerészet szerda délelőtt nyilvánosságra hozta katonái foglyul ejtésének pontos helyét […]

Margaret Beckett brit külügyminiszter szerdán a parlamentben bejelentette, hogy Nagy-Britannia felfüggeszti a kétoldalú hivatalos kapcsolatokat Iránnal amíg Teherán szabadon nem engedi a péntek óta fogvatartott 15 brit tengerészt. Tony Blair miniszterelnök szintén úgy nyilatkozott, hogy növelni kell az Iránra nehezedő diplomáciai nyomást.

Eközben a brit haditengerészet szerda délelőtt nyilvánosságra hozta katonái foglyul ejtésének pontos helyét a Perzsa-öbölben, amely szerint az egységek 1,7 tengeri mérföldnyire Irak vizein dolgoztak. A brit védelmi minisztérium ezzel kívánja alátámasztani verzióját arról, hogy múlt pénteken egyértelműen iraki, és nem iráni felségvizeken vettek őrizetbe az iráni hatóságok a brit tengerészeket. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy a brit katonák fél kilométernyire behatoltak az ország területére.

John Reid brit belügyminiszter “nehéznek és veszélyesnek” nevezte a helyzetet. A brit kormány válságstábja, a Cobra múlt péntek óta mindennap ülésezik.

Az ügy egyre nagyobb visszhangot kap nemzetközi szinten is: Abdula Gül török külügyminiszter szerdán utalt arra, hogy iráni kollégájával folytatott tárgyalásai után diplomatái feltehetőleg hamarosan kapcsolatba léphetnek az elfogott britekkel Teheránban.

Manosar Muttaki iráni külügyminiszter korábban elmondta Margaret Beckettnek, hogy addig nem engedik a brit konzult a katonákhoz, amíg a vizsgálat ügyükben le nem zárul. Teherán azzal vádolja az elfogott 14 férfit és egy nőt, hogy illegális határátlépést követtek el.

Nemzetközi szabályok alapján Iránnak – még ha a felségvizein tartózkodott volna is a brit legénység – mindössze arra lett volna joga, hogy távozásra szólítsa fel azt, vélik brit szakértők.