Nagy-Britannia és Csehország sem támogatná Görögországot a stabilitási mechanizmusből

Pozsony/Prága (MTI) – Nagy-Britannia és Csehország sem ért egyet azzal, hogy  Görögország megsegítésébe újra bekapcsolódjon az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (EFSM).

A két ország miniszterelnöke erről azt követően beszélt újságíróknak, hogy David Cameron brit kormányfő csütörtökön egynapos hivatalos látogatást tett Prágában, ahol vendéglátójával, Petr Necas cseh miniszterelnökkel tárgyalt
    Cameron kijelentette: jobb lenne, ha az euróövezet országai által összeadott alapból, illetve a Nemzetközi Valutaalaptól kapnának segítséget a görögök.
    “A mi álláspontunk világos. Nagy-Britannia nem része az euróövezetnek, s mi az első segélycsomaggal kapcsolatos vitában sem vettünk részt. Nagy-Britannia a Görögország megsegítésére tervezett második segélycsomagban sem kíván részt venni” – szögezte le Cameron.
    “Nagy-Britannia tagja a Nemzetközi Valutaalap tanácsának, ezért azt ajánlja, hogy ezeket a helyzeteket a Valutaalap segítségével oldják meg.  Nem lenne helyes, ha Görögország megsegítésére másodszor is az európai pénzügyi stabilitási mechanizmust (EFSM) használnák fel” – vélekedett a brit kormányfő.
    Petr Necas hozzátette: a Cseh Köztársaság álláspontja egyezik a britek álláspontjával.
    “Mindkét országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen. Közös az a meggyőződésünk is, hogy a jövőben meg kell akadályozni a erkölcsi hazardírozást, ami azt jelenti, hogy eddig szinte büntetlenül el lehetett adósodni, majd a problémát az adófizetők kárára rendezni” – fejtette ki a cseh kormányfő.
    Necas kijelentette: véleménye szerint az lenne a legjobb, ha a görögök megsegítését az európai pénzügyi stabilitási alap (EFSF) végezné el.   A brit miniszterelnök délután Václav Klaus cseh államfővel is tárgyalt.További hírek a Nagyvilág kategóriából