Nagy az érdeklődés a regisztrációs adó iránt – Népszava

Eddig tízezernél is több autós igényelte vissza a jogtalanul beszedett regisztrációsadó-különbözetet – mondta a lapnak Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője. Az összeget február 15-től lehet visszaigényelni, egészen augusztus 15-ig.

Eddig főleg magánszemélyek fordultak a vámhatósághoz, mivel nekik könnyebb összeszedni az adó befizetését igazoló dokumentumokat. Azok lesznek gondban, akik olyan autókereskedéstől vásároltak használt kocsit, amelyek időközben megszűntek. Az adásvételi szerződés ugyanis még nem bizonyítja a regisztrációs adó befizetését – írja a lap.

Becslések szerint 70 ezer tulajdonos kérheti vissza a használt autók és az új gépkocsik regisztrációs adója közötti különbözetet, mivel az uniós csatlakozás után az Európai Bíróság elismerte, hogy a magyar előírások nem számoltak az úgynevezett avultatással.

Az igényléseket a területileg illetékes vámhivatalhoz kell benyújtani, amelynek 90 nap alatt kell elbírálnia azt. Ha jogosnak ítéli a kérést, 30 napon belül visszafizetik a különbözetet. A vámosok azt ígérik, év végére minden jogtalanul befizetett összeget visszatérítenek.