Nagy áradás nem várható megyénkben

A Tiszán sem várható áradás
A Tiszán sem várható áradás - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A folyók közelében élők már megszokták, tavasszal érdemes gyakrabban nézni a partot, emelkedik-e a vízszint. Megyénkben különösen a Bodrog, a Tisza és a Sajó szokott kicsit érzékenyen reagálni, amikor a vízgyűjtő területeken megkezdődik az olvadás.

Idén azonban az olvadás folyamatosan történt meg, ráadásul az elmúlt nyár és ősz viszonylagos csapadékszegénysége miatt a talaj el tudta nyelni és vezetni a vizeket, így a nagy áradások egyelőre elkerülték a megyénket. Mindez nem jelenti azt, hogy nem változnak a folyóink vízszintjei.

Március eddig eltelt időszakában működési területünk legnagyobb részén nem hullott mérhető csapadék – tájékoztatott Kovács István, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság munkatársa. A külföldi vízgyűjtők közül a Felső-Tisza, a Szamos és a Bodrog kárpátaljai forrásfolyóinak felső vízrendszerében mértek számottevő (10-20 mm) mennyiségeket.

Az I. fok közelében

A Felső-Tiszán a hét első napjaiban valószínű számottevő áradás, 2-3 méteres vízszint­emelkedésekkel. A Bodrogon és a Tiszán a korábban jelzett árhullámok tetőzése a hosszú hétvégén, március 14–16. között valószínű. Készültségi szintet elérő víz­állások valószínűleg egyik vízfolyáson sem jönnek létre. A Bodrogon nagyjából 1 méterrel maradnak majd el a tetőzések az I. fokú készültségi szintektől.

A Tiszán is általában hasonló lesz a helyzet, de néhány szakaszon 20-50 cm-re is megközelíthetik a vízállások az I. fokot. Az elmúlt tél csapadéka csak a felső talajrétegekben tudta átmenetileg teljesen pótolni a nedvességet.

A következő négy héten az átlagostól némileg magasabb hőmérsékletek mellett mindössze egy héten várható pozitív csapadékanomália, így a talajok nedvességvesztése várhatóan folytatódik.

ÉM


Két éve nagy pusztítást végzett az olvadó jég a Tisza mentén
Miskolc - Csak a Mátra és a Bükk legmagasabb területein található számottevő hótakaró. Az elmúlt hetekben kissé változékony, az évszakos átlagtól némileg enyhébb időjárás uralkodott. Csapadék a hazai területen – és a vízgyűjtők nagy részén is – viszonylag kevés volt, jelentősebb mennyiségeket (15...

Illusztráció - Árhullámot hozhat a most megindult olvadás
Miskolc - A nagyobb folyók közül a Tiszán a jég legnagyobb vastagsága 10 centiméter. Jelentősebb enyhülésre számíthatunk az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő hatnapos időszak elején, majd nyugat felől lehűlés kezdődik, de a hőmérséklet a hét első felében várhatóan a...