Nagy a megosztottság az alapkamat alakulásában

Meglehetősen nagy a szakértők megosztottsága akörül, hogy hétfőn a jelenlegi 5,25 százalékon tartja-e a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A tartás mellett szóló érvek közt található az, hogy a kormány határozottan kiállt a jövő évi 3 százalékos államháztartási hiány elérése mellett, de az előzőleg prognosztizáltnál alacsonyabb, 3,7 százalékos augusztusi infláció is nyugtatólag hat a piacokon. Egy közelmúltban készített befektetői felmérés átlaga szerint jövő augusztus végén a mostaninál alig alacsonyabb, 5,19 százalék alapkamatot várnak.

A szakértői elemzések többsége arra az eredményre jutott az elmúlt időben, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul hagyja hétfőn az 5,25 százalékos alapkamatot. Ennek hátterében az áll, hogy a piacokra nyugtatóan hatott a kormány egyértelmű kiállása a 2011-es 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány elérése mellett. A vártnál kedvezőbb augusztusi infláció is. Ezek ellene szólnak az esetleges kamatemelésnek, márpedig az elmúlt hetekben ismét megjelentek ezt megpendítő hangok.

Más képet mutat viszont a K&H Alapkezelő által 35 pénzintézet körében végzett felmérése. Eszerint a legtöbb intézményi befektető az alapkamat csökkentésére számít, de nagy a megosztottság a változás irányában és mértékében egyaránt. Az előretekntő prognózisok 4 és 7,25 százalék között szóródnak. Ezek átlagaként 2011. augusztus végére 5,19 százalék jött ki, ami lényegében alig kisebb a mostani rátánál.