Nagy a boldogság Mogyoróéknál, végre hazavihették a kicsi Lilit

Együtt a kicsivel
Együtt a kicsivel - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az emberek jók. Csak kell egy egyesület, aki tud a bajokról és fogadni tudja az adományokat.

Nem is tudom mi lett volna velünk az egyesület nélkül.” Vaszlik Anikó

A két hónapos Lili nyugodtan fekszik édesanyja ölében és jóízűen issza a tápszert cumisüvegéből. Az édesanya, Anikó azt meséli, nagyon jó baba, végigalussza az éjszakát, és nappal sem nyűgösködik. Mindkettőjüknek szokniuk kell még az új helyzetet, hiszen a pici születése óta szerdán jöhetett haza először.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Idősebb testvérei szeretettel ülik körül édesanyjukat és Lilit, rég volt a családban ilyen pici baba, és hogy hazajöhetett, az kész csoda. Lili ugyanis nem betegség miatt maradt távol eddig, hanem azért, mert a család rossz lakhatási körülményei miatt nem engedte őt haza a gyámhatóság. Most azonban a nagyszobában jó meleg van, duruzsol a kályha. Szekrény, ágy, kis­ágy, asztal, szék, szőnyegek és függöny, minden megvan, ami egy rendes lakásba szükséges.

Teraszból szoba

A Magashegyen élő Mogyoró családnál jártunk pénteken. Róluk tanévkezdéskor írtunk először, amikor a Vöröskereszt iskolatáskákkal és tanszerekkel segítette a nagycsalád iskolás gyermekeit. Elkelt a segítség, hiszen Lilivel együtt most már 6 gyermeket nevelnek a szülők. Akkori riportunkat olvasta Ináncsi Gergely, a Zsófi-Reményvár Egyesület elnöke, és az első gondolata az volt, hogy segíteni kell a családnak.

– Nem is tudom, mi lett volna velünk, ha az egyesület nem támogat minket. Akkor biztos, hogy nekünk végünk – mondja hálás tekintettel Anikó. Elmeséli, a ház a sajátjuk, tartozásuk nincs, de kevés pénzből élnek, épp csak élelemre futotta. Lili pedig azért nem jöhetett haza, mert nem volt elég lakótér (négyzetméter) a házban. Ezt próbálták úgy növelni, hogy a teraszt zárttá tették különböző deszkákkal, falapokkal, ami épp volt otthon, de ez nem igazán felelt meg az elvárásoknak.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

És akkor jött az egyesület. Erről már Ináncsi Gergely mesél, aki elkísért bennünket a Mogyoró családhoz.

– Nemcsak a riportot olvastam, hanem egy Facebook-bejegyzést is, amelyben egy édesanya segítséget kért kisfia egyik óvodástársának, akik nehéz körülmények között élnek. Kiderült, hogy a rászoruló kisfiú épp a Magashegyen élő családhoz tartozik. Amikor megismerkedtem a szülőkkel és a gyerekekkel, megtudtam, hogy nemcsak a szegénység a problémájuk, hanem az is, hogy a szülők nem hozhatták haza az augusztus végén született csecsemőjüket a rossz lakáskörülmények miatt – idézi fel a történteket az elnök.

Hazahozták Lilit

Szinte hihetetlen, de néhány hét alatt közös összefogással csinos kis otthont sikerült varázsolni a szegényes házikóból. Egy vállalkozó OSB-lapokat és szigetelőanyagot ajánlott fel, ennek segítségével a teraszt szobává alakította a család. A gyerekeknek ruhát és tartós élelmiszert vitt az egyesület, majd bútorokkal rendezték be a házat. Kerítettek ágyakat, szekrényt, asztalt, székeket, szőnyeget és függönyt, mindent, ami a normális élethez kell. A kisbabának szükséges holmikat is beszerezték.

Előtte azonban kifestettek, és már csak a takarítás volt hátra. Ezen a héten hétfőn tartott szemlét a családnál a védőnő, a családsegítő és az esetmenedzser, akik elismerően nyilatkoztak: várakozáson felül sikerült rendbe tenni a házat és megteremteni a megfelelő körülményeket a gyerekeknek. Ami pedig a legnagyobb siker, hogy szerdán a két hónapos kisbaba is hazakerülhetett. Az egyesület továbbra is segíti a családot: a baba ápolásához szükséges szereket biztosítja, sőt a héten kaptak egy felajánlást, aminek segítségével 400 darab pelenkát és törlőkendőt tudnak majd vásárolni. Egy miskolci étterem jóvoltából pedig a család minden szombaton 7 adag ebédet kap.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

És Gergely tovább tervezget. Tavasszal szeretné segítőivel lefesteni az új szoba külső falát, hiszen így az eső tönkreteszi. Anikótól pedig azt kérdezgeti, mire van még szükségük.

– Gyümölcsöt majd hozok a gyerekeknek – ígéri.

Szobák és gyerekek

Anikó örömmel mutatja meg a most már 3 helyiségre bővült házukat. A volt előtérből is szoba lett, itt a 12 éves Dávid alszik. A teraszból kialakított szoba a két nagylányé, Viviené és Dorináé. A konyha ideiglenes helyre került, a volt kamrába, de tavasszal a főzésre is találnak ennél megfelelőbb helyet. Az udvaron ruhák sokasága, Dorina épp mos, ez az ő feladata. Az apa, Árpád barkácsol valamit fiával, körülöttük legalább 20-25 tyúk szaladgál és vagy 10-15 liba és kacsa. Nagy a család, szükség van a jószágokra.

Hegyi Erika