Nácivadászok: agresszióra agresszió?

Nácivadászok: agresszióra agresszió?
Első Magyar Nácivadász Szövetség elnevezéssel harcias alakulat jött létre. Mit mond a politológus? Magyar Kornélia szerint nem szerencsés az agresszióra agresszióval válaszolni.

Első Magyar Nácivadász Szövetség elnevezéssel harcias alakulat jött létre. Mit mond a politológus? Magyar Kornéliát, a Progresszív Politikai Elemző és Tanácsadó Intézet vezetőjét kérdeztük a most színre lépett, harcias honlappal jelentkezett társaságról.

ÉKN: Kik hozhatták létre a honlapot? Mi célból?

Magyar Kornélia: Az erőszak erőszakot szül. Az egyre hangosabban megnyilvánuló szélsőséges csoportok aktivitása láthatóan kitermelte a maga ugyancsak aktív, önbíráskodás jeleit mutató ellentáborát. Kerülném, hogy egyenlőségjelet tegyek a két csoport között, már csak azért sem, mert egyelőre még nem tudjuk, hogy hasonlóan agresszív eszközökkel fognak-e fellépni, mint akik ellen küzdenek. De a verbális agresszió már nevükben (vö: vadász) megjelent. Egyáltalán nem szerencsés agresszióra agresszióval válaszolni.

ÉKN: Milyen látványos eredménye lehet?
Magyar Kornélia: Pesszimista álláspontot képviselek az ügyben, nem hiszem, hogy ettől a szerveződéstől kevesebb utcai erőszak lesz a jövőben, sőt, ez csak tovább szítja a feszültséget, és annak kockázatát, hogy végül valaki az életét veszíti. A Nácivadásszal hasonlóságot mutató Partizáninfó például kirakja honlapjára azoknak a nevét, címét és fotóját, akiket szélsőjobboldali rendbontókként vélnek azonosítani. Még ha érthető is az indulat, ami ezt a csoportot mozgatja, ez a módszer semmi esetre sem megoldás, hiszen a jogsértők „felkutatása” és bíróság elé állítása tipikusan a rendőrség és ügyészség dolga. Ahogyan a szélsőjobboldali csoportok jogsértése felháborító, ugyanúgy elítélendő az ezekre válaszként adott önbíráskodás. De félreértés ne essék! Nem gondolom azt, hogy a szélsőséges megnyilvánulásokkal csak az államhatalomnak van dolga. Ugyan egyedül az állam (például a rendfenntartó szerveken keresztül) rendelkezik a legitim erőszak monopóliumával, amivel szükséges esetben nem csak lehetősége van, de kötelessége is élnie, a szélsőséges politikai kultúra terjedése azonban tipikusan olyan jelenség, amellyel minden jóérzésű embernek dolga van. Szükség van a civil kezdeményezésre, arra, hogy senki nem menjen el szó nélkül mások bántalmazása mellett. Civil kurázsi nélkül az állam félkarú óriás, bátor demokrata állampolgári kiállás nélkül – például békés ellentüntetések, folyamatos médiajelenlét formájában – nem tudja hatékonyan visszaszorítani ez extremitás.

ÉKN: Ha lesznek erőszakos cselekmények, a nem nácivadász-pártiak joggal okolják majd a szervezetet?
Magyar Kornélia: Minden bizonnyal vita kerekedik majd abból, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Már csak ezért sem szerencsés tehát a kezdeményezés, hiszen végeláthatatlan polémiát indít el, hogy kinek a felelőssége az utcai erőszak.

ÉKN: Állhatnak-e a szervezet mögött pártok, politikusok?
Magyar Kornélia: Nincs kizárva, hogy egyénileg egy-egy politikus támogatja a szerveződést, azonban pont a kezdeményezésben potenciálisan rejlő erőszakosság miatt kockázatos lenne egy pártnak emellett nyíltan kiállni.

ÉKN: Egyelőre névtelenek a nácivadászok, de ha az utcán megmutatkoznak, lesz nevük is. Nincs itt ellentmondás?
Magyar Kornélia: Nem látok ebben ellentmondást. Az utcai megnyilvánulás nem feltétlenül jár együtt a személyazonosság felfedésével és vállalásával.

Szabados Gábor