Nabucco vagy Kék Áramlat – a Fidesz szerint ideje lenne színt vallania a kormányfőnek

A Fidesz szerint a miniszterelnök nem lojális az új európai energiapolitikához, mert nem állt ki Moszkvában a Nabucco vezeték építése mellett. A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy véli: Gyurcsány Ferencnek ideje lenne színt vallania, hogy a Nabuccot vagy pedig a Kék Áramlat vezeték építését támogatja, amely Oroszországból vezetne a kontinensre. Erre valószínűleg már jövő héten lehetősége lesz, mert a Fidesz határozati javaslatot nyújt be a témában a parlamentnek, még a napokban – tette hozzá Németh Zsolt.

Gyurcsány Ferenc és küldöttsége egynapos hivatalos látogatásra utazott csütörtökön Oroszországba, hogy többek között Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon. Megbeszélésük napirendjén van a Kék Áramlat vezeték építése is, amelynek előkészítését már elkezdték. A Nabucco vezeték Azerbajdzsán, esetleg Irán felől érkezne, és az Unió hivatalosan is támogatja.

Németh Zsolt szerint Gyurcsány Ferenc fenntartja a látszatát annak, hogy a két vezetéket meg lehet építeni egymással párhuzamosan, pedig ez sem fizikailaig, sem jogailag nem kivitelezhető. A miniszterelnök emellett elhallgatja, hogy a Nabuccoval növelni lehetne Magyarország függetlenségét, a Kék Áramlat viszont újabb függőséget jelentene egy olyan orosz monopóliumtól, amely nem fogadja el a piaci normákat sem belföldön, sem Európában – fogalmazott Németh Zsolt.

A Fidesz országgyűlési határozati javaslatában a képviselők színt vallanának az európai energiapolitika, és azon belül a Nabuccio vezeték megépítése mellett.