Nabucco és Kék Áramlat – Magyar Nemzet

Tó a Kaszpi vagy tenger? – elképzelhető, hogy ezen múlik majd a Nabucco gázvezeték sorsa – mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A legfontosabb, hogy a legkedvezőbb áron vásárolhassunk földgázt, a Kék Áramlatot és a Nabuccót nem érdemes szembeállítani egymással. Azt azonban egyelőre a Mol vezér szerint sem tudni, melyik a megvalósíthatóbb terv, mindenesetre a cég mindkét változatot támogatja.

Hernádi szerint a legfontosabb, hogy minél olcsóbban jussunk hozzá a földgázhoz. A kedvezőbb árakat akkor lehet elérni, ha van választási lehetőség a beszerzési források között. Ma Magyarországon alternatív vezeték híján nincs lehetőség. Gázvezeték építésekor pedig az az elsődleges, hogy honnan kerül végül gáz a megépült csőbe.

Hernádi a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Nabucco országai egyelőre nem tudják, végül honnan hozzák majd a gázt. Jelentősebb gázvagyon a térségben Türkmenisztánban és Kazahsztánban van. Ezek elérésére viszont a Kaszpi-tenger vagy tó alatt kellene a vezetéket kiépíteni. Tó vagy tenger, ez jelenleg vita tárgya. Ha tenger, akkor a partján fekvő állam a többiek megkérdezése nélkül is építhet vezetéket. Ha viszont tó, ahogyan azt a Kaszpi partján fekvő Irán és Oroszország is hangoztatja, bármilyen építkezés csak az összes tóparti állam engedélyével lehetséges. Ez olyan jogvita, amely nemcsak a Mol, hanem az EU hatáskörén is kívül van – mondta Hernádi Zsolt.

A Kék Áramlat vezetéket Hernádi szerint semmi értelme szembeállítani a Nabuccóval, mivel mindkét vezeték ugyanazon országokon halad át, eltérés csak Törökországtól lenne. Az EU-szabályok egyértelműek: ha az oroszok egy uniós vezetéken gázt akarnak szállítani, akkor az Uniónak kötelessége beengednie a csőbe az orosz gázt, így a Nabuccóba is. Ez fordítva is igaz, ha megépül a Kék Áramlat, azon bármelyik európai vagy közép-ázsiai társaság szállíthat földgázt, ha tud. A vezetékek kapacitását árverésen kell szétosztani – mondta Hernádi Zsolt a Magyar Nemzetnek.

Egyelőre még a Mol vezér szerint sem tudni, melyik a megvalósíthatóbb terv, mindenesetre a cég mindkét változatot támogatja.