Növekvõ zavar a francia légiirányítók sztrájkja miatt

A járatok negyedét törölték kedden a párizsi Charles de Gaulle repülõtéren, és a felét a párizsi Orly-n, amely a belföldi és a tengertúli francia területek közötti légi közlekedést bonyolítja le.

A francia légiirányítók ötnaposra hirdetett sztrájkja miatt több vidéki repülõteret be is zártak kedden. Közben a British Airways-nél is növekszik a feszültség, mivel újabb sztrájk van készülõben.

A sztrájk miatt komoly nehézségekre számíthatnak utazók tízezrei szerte Európában. Négy francia szakszervezet azért hirdetett sztrájkot kedden, mert így akarnak tiltakozni a belga, a holland, a francia, a német, a luxemburgi és a svájci légiirányítás tervezett fúziója ellen. A légiirányítók attól tartanak, hogy az egyesülés miatt elvesztik védett, közalkalmazotti státusukat. Mindezt tagadja a francia repülésügyi hatóság, DGAC.

A légiközlekedés zavarát valamelyest enyhítette, hogy a Lufthansa német légitársaság pilótái hétfõn felfüggesztették négynaposra tervezett munkabeszüntetésüket, miután a légitársaság és a szakszervezet között hétfõ este megállapodás született. A pilóták szakszervezete 6,4 százalékos béremelést követelt, de a legfontosabb az volt a pilótáknak, hogy ne legyen elbocsátás, amikor a Lufthansa olcsóbb külföldi alkalmazottakkal indít el újabb járatokat.

Közben a British Airways-nél is növekszik a feszültség, miután a repülõgép-irányítók szakszervezete több mint 80 százalékos támogatottsággal újabb sztrájkot hirdetett a munkahelyi körülmények és a tervezett bérbefagyasztás miatt.

Az európai légitársaságok közül többen a túlélésért küzdenek a világgazdasági válság, a növekvõ üzemanyag-költségek és a fapados társaságok miatt.