Nõ a szavazókedv, erõsödik a Jobbik – HVG

Növekvõ szavazási hajlandóság, biztos Fidesz-elõny, tovább erõsödõ Jobbik – ezek a legfontosabb következtetései a HVG számára februárban készített Medián-felmérésnek. Az új parlamentbe egyelõre csak három párt, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik bejutása tûnik biztosnak – derül ki a szokásosnál nagyobb, 2400 fõs mintából. A választási kampány beindulásával februárban az egy hónappal korábbihoz képest 7 százalékkal megugrott azok aránya (53 százalékra), akik azt állítják, hogy a tavaszi országgyûlési választáson biztosan elmennek szavazni.

A Jobbik-szimpatizánsok átlagéletkora 39 év, az MSZP-seké 55 év, míg a fideszesek 45 éve nagyjából megegyezik a magyar átlagszavazó életkorával. A három biztos bejutónak látszón kívül az MDF és az LMP is 1-2 százalékon áll.
Februárban Mesterházy Attila, Vona Gábor és Retkes Attila ismertsége emelkedett a legnagyobb mértékben. A 100 pontos népszerûségi mutatóban azonban közülük Vona áll a legjobban 32 ponttal, Mesterházy 24, Retkes 13 egységet gyûjtött.
A legnagyobb népszerûség vesztést Dávid Ibolya és Herényi Károly szenvedte el, hat (24), illetve hét (15) ponttal kaptak kevesebbet, mint egy hónappal korábban.
A legnépszerûbb továbbra is Sólyom László köztársasági elnök (56 pont) és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (55).Sporthírek