MVSZ-Deport 56: elállnak a népszavazástól, nem adják le a 200 ezer aláírást

Nem hitelesítteti az összegyűjtött több mint 200 ezer aláírást a Magyarok Világszövetsége és a Deport 56 szervezet az Országos Választási Bizottsággal, és elállnak a népszavazástól, amit a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontása miatt kívántak kezdeményezni – tudatta a Deport 56 péntek délutáni közleménye. Szerdahelyi Szabolcs, a szervezet vezetője a döntést azzal indokolta, hogy információjuk szerint a kormány hatályon kívül helyezi azt a törvényt, amely emléket állít az elesett szovjet katonáknak.

A Deport 56 számára érthetetlen, hogy a kormány miért tartotta titokban a törvény hatályon kívül helyezésének tervét – írják a közleményben. Hozzáteszik: az MVSZ és a Deport 56 nem vállalja annak felelősségét, hogy több milliárd forinttal terhelik meg a költségvetést, talán feleslegesen.

Szerdahelyi Szabolcs pénteken délelőtt még úgy fogalmazott: két út áll a Deport 56 előtt. Az egyik, hogy leadja az íveket és lehet, hogy feleslegesen írnak ki népszavazást az ügyben, mivel információjuk szerint a parlament a többi között az 1945. évi IX. törvényt is hatályon kívül helyezi. Ez az a jogszabály, amely lehetőséget adott arra, hogy felállítsák a szovjet katonák emlékművét a Szabadság téren. A másik út az, hogy elállnak a népszavazási kezdeményezéstől, és nem adják át az összegyűlt 200 ezer aláírást az Országos Választási Bizottságnak.

Mivel az MVSZ és a Deport 56 elállt a népszavazástól, szerintük így 7 milliárd forintot spórolnak meg a költségvetésnek, mivel ennyibe kerülne az országos referendum. A két szervezet ezt az összeget inkább a “tönkretett” egészségügyre fordítaná – hangzott el a két szervezet péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Patrubányi Miklós, az MVSZ elnöke még tavaly december 5-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű áthelyezéséről. Az elnök azt követően jelentette be az aláírásgyűjtést, miután az Alkotmánybíróság határozatban tette lehetővé az ügyben való referendumot.