Hajdú-Bihar

2013.01.25. 14:32

"Az én pénzemen szórakozik?"

Debrecen - Orbán András: a gazdasági válság kitermelte a márkakereskedések számára az újabb konkurenciát.

Debrecen - Orbán András: a gazdasági válság kitermelte a márkakereskedések számára az újabb konkurenciát.Olyan gépjármű márkakereskedőt nehéz lenne találni Debrecenben (sőt, az országban is), aki ne hallott volna még a márkakereskedések árnyékában meghúzódó "fekete szervizekről". Annál is inkább, hiszen ezeket a fusiműhelyeket nem ritkán azok a jól képzett autószerelők működtetik, akiket fegyelmi okból (mert például otthon fusizott) vagy éppen kényszerűségből (mert egyre kevesebb a munka) a márkakereskedők tettek utcára.

Forintosítható tudás

- A válság kitermelte az újabb konkurenciát, nem ritkán éppen a volt kollégáink személyében. Mi is kénytelenek voltunk csökkenteni a szervizben a létszámot, hiszen nem volt annyi munka, mint korábban. Meg persze olyan is akadt, aki magától ment el. Ebben az egészben az a tragédia, hogy a jó szakember a mi szakmánkban valójában felbecsülhetetlen érték. Pontosabban nagyon is felbecsülhető, hiszen egy vagyonba kerül, mire valakiből vezető szerelő válik. Vezető szerelőt tartani pedig muszáj, ez előírás. Nagytudású emberekről van szó, akik az adott márka minden csínyját-bínyját ismerik, és akik a tudásukat nem tudják úgy leadni a raktárban, mint mondjuk a munkaruhát vagy a szerszámukat. Viszik magukkal és a saját hasznukra kamatoztatják azt a tudást, amihez hosszú éveken keresztül a kenyéradójuk pénzén jutottak - mondta el a jelenség kapcsán Orbán András, a több márkát forgalmazó OMP Autóház ügyvezető igazgatója.

A szakember a hatóságokat káthoztatja azért, hogy bár tehetnének a szürke- és a feketegazdaság rohamos térnyerése ellen, valamilyen rejtélyes okból mégsem teszik. "Az egyetlen jó hír ebben a tekintetben az, hogy a cégek a személygépkocsi javítása után az áfa felét visszaigényelhetik, amennyiben számlát kérnek a javításról. Ilyen intézkedéseket várna a szakma" - tette hozzá a kereskedő.

Igenis létezik

Illyés Péter SEAT-márkakereskedő arról számolt be, hogy bár ők a szervizből autószerelőt nem bocsátottak el, a jelenségről van tudomása. - Amíg a hatóságok meg se próbálják elkapni azt, aki számla nélkül vásárolt, utángyártott alkatrészeket épít be gyáriként, nincs miről beszélni. Ráadásul egy-egy jó szakember, ha elküldik, az ügyfelei 10-15 százalékát biztosan magával viszi a szürke- vagy a feketegazdaságba. Az államtól elvárható lenne, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a piaci szereplők számára, de ennek egyelőre vajmi kevés jelét látjuk - mondta Illyés Péter.

Kalydi Zsigmond Renault-márkakereskedő már megtapasztalta, milyen az, amikor bizalomvesztés miatt kell megválnia egy egyébként jó szakembertől. - Egy szerelő kétnapos szakmai továbbképzése nekem nagyjából százezer forintomba kerül, így talán érthető, ha érzékeny vagyok a visszaélésekre. Amíg csak gyanítom, hogy valamelyik kollégám hazahordja a munkát, addig nem tudok mit tenni, de ha bebizonyosodik a turpisság, akkor mennie kell - mondta.

Petneházi Attila


A válság miatt

Kevesebb a munka

Kevesebb a bevétel

Kevesebb a fizetés

Kényszerű leépítések

Széteső kollektívák

Morális leépülés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!