MVSC: Toma visszatér a megszokott helyére

MVSC: Toma visszatér a megszokott helyére
Miskolc – Ismét Toma Sándor ül majd az Albrecht-Miskolci VSC-MVSI női röplabdacsapatának kispadján.

A női röplabda NB I-ben ezen a hét végén (is) két meccset játszik az Albrehct­-MVSC-MVSI csapata: a 13. forduló keretében ma 17 órától a fővárosban, az MTK Budapest vendégei lesznek, míg vasárnap szintén 17 órától hazai környezetben, a Csokonai úti csarnokban az Újpesti TE együttesét fogadják. Ezen a két összecsapáson már Toma Sándor ül edzőként a miskolciak kispadján, azok után, hogy a múlt hét végén figyelemfelkeltésből távol maradt csapatának két bajnokijától, az Aluprof-TF elleni összecsapásoktól. Erről a különös esetről megkérdeztük Albrecht Józsefet, az MVSC röplabda szakosztályának fő támogatóját, a csapat névadó szponzorát, a vasutas klub elnökségi tagját, aki a következőket mondta:

– Túl vagyunk ezen az eseten, rendeződött a probléma, közösen megbeszéltünk mindent, Illyés Miklós klubelnök és Toma Sándor edző hétfői egyeztetése után, kedden délután itt, nálam az irodában egy lezáró beszélgetést tartottunk. Egyetértettünk abban, hogy valóban voltak ilyen problémák, hogy az edző egy picit egyedül maradt, hogy az országos szövetséghez benyújtott műhely-támogatási pályázathoz nem kapott megfelelő vezetői, technikai támogatást, a hiánypótlás nem került aláírásra a klub részéről, így szemben a többi csapattal, az MVSC nem juthat ebből a forrásból pénzhez. Sajnálatos eset, mert így elesünk egy olyan lehetőségtől, amellyel javítani tudtuk volna, – néhány százezer forint értékben – a feltételrendszerünkön. Ennek tanulságaként beszéltünk arról, mit kell tennünk ahhoz, hogy ez többet ne forduljon elő, és döntés született arról, hogy legyen egy olyan felelős személy, aki az ilyen, nem szakmai ügyekkel, hanem technikai teendőkkel foglalkozik. Ennek a személynek a megtalálása, kiválasztása Toma Sándor feladata. Annyit azért, még hozzátennék ehhez, hogy én ennél a röplabda szakosztálynál csak egy egyszerű szponzor vagyok, illetve az MVSC-nél az egyik elnökségi tag. És én annak örülök, ha látom a 87 sportolónkat, hogy edzenek, versenyeznek, hogy fejlődnek, hogy válogatottakat tudnak belőle nevelni az edzőink, de tisztában vagyok azzal is, hogy 10-12 millióból nem lehet csodát várni egy olyan mezőnyben, ahol 50-60 millió forintos büdzséből versenyeznek csapatok. Azzal, hogy lesz egy technikai vezetőnk, csak egy picit tudunk előrelépni, elsősorban klubszervezeti szinten.

A célokról

Toma Sándortól elsőként azt kérdeztük, hogy sikerült-e megtalálnia már a segítőjét, a szakosztály technikai vezetőjét.– Az edzések, a hét eleji vezetői egyeztetések fontosabbak voltak ennél, még nem volt igazán időm ezzel foglalkozni – felelte a miskolci női röplabdacsapat edzője, majd így folytatta: – Szeretném ha rendeződne a klub, a szakosztály körüli helyzet, jó lenne eljutni oda, ahol két éve voltunk, amikor csak a szakmai munkára kellett koncentrálni, mert az anyagi helyzet kiszámítható, stabil volt. Edzőként én arra vágyok, hogy kulturált körülmények között dolgozhassak azzal a 16–os kerettel, amelynek 10 tagja sportiskolás fiatal, hogy utóbbiak fejlődéséhez a lehető legtöbb segítséget meg tudjam adni, hogy NB I-es játékosok, esetleg válogatottak lehessenek.

A hétvégi bajnokikról is szót ejtett a tréner:

– Az MTK elleni meccs nem lesz könnyű, ellenfelünk csapatában több volt válogatott játékos is szerepel, akik ugyan az idegenbeli mérkőzésekre nem mindig utaznak el, de a hazaiakon vállalják a játékot. Magas játékosaik vannak, de ha fejben ott leszünk, és meg tudjuk nyitni a kulcsembereiket, mezőnyben és blokkban ott leszünk a pályán, akkor lehet esélyünk a pontszerzésre. A vasárnapi ellenfelünk más kategória, erőteljesebb röplabdát képviselnek, légiósokkal, szintén magas játékosokkal, de ettől függetlenül szeretnénk szettet, vagy szetteket elcsípni tőlük.

ÉM-BCS