Nagyvilág

2011.12.08. 07:40

Az amerikai Helsinki-bizottság társelnöke aggodalmát fejezte ki a magyarországi szélsőjobb térnyerése miatt

Washington, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Aggodalmát fejezte ki a szélsőjobb magyarországi térnyerésével kapcsolatban Benjamin Cardin demokrata párti szenátor, az amerikai kongresszus Helsinki-bizottságának társelnöke a testületnek az EBESZ országaiban tapasztalható antiszemitizmusról tartott meghallgatásával kapcsolatban.

Washington, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Aggodalmát fejezte ki a szélsőjobb magyarországi térnyerésével kapcsolatban Benjamin Cardin demokrata párti szenátor, az amerikai kongresszus Helsinki-bizottságának társelnöke a testületnek az EBESZ országaiban tapasztalható antiszemitizmusról tartott meghallgatásával kapcsolatban.

Cardin szenátor, aki személyesen nem vett részt a bizottság múlt pénteki meghallgatásán, utólag nyilatkozatot csatoltatott a meghallgatás jegyzőkönyvéhez. A testület társelnöke felszólított a helsinki folyamat emberi dimenziójáról 1989-ben megtartott koppenhágai konferencián elfogadott, az antiszemitizmust elítélő dokumentum rendelkezéseinek végrehajtására.

Benjamin Cardin közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a szélsőséges pártok, "amelyek az antiszemitizmust gyakran a fanatizmus egyéb formáival kombinálják", több európai parlamentáris rendszerben királycsinálói pozícióba kerültek.

"Hogy világos legyek, ezeknek a csoportoknak a veszélye nemcsak a magukévá tett retorikában rejlik, hanem abban is, hogy szélsőséges nézeteik hajlamosak beszivárogni a fősodorba"- hangoztatta a szenátor, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a legutóbbi választáson a szavazók több mint 16 százaléka voksolt - mint fogalmazott - a Jobbik "kártékony szélsőséges pártra". Cardin szenátor szerint a választók ezt vagy annak jeleként tették, hogy tudatosan támogatják a párt antiszemita platformját, vagy arra való tekintet nélkül voksoltak ily módon.

Az amerikai politikus idézte Feldmájer Pétert, a Mazsihisz elnökét, aki a választásokat követően kijelentette: "Nagyon sötét idő ez a modern Magyarország számára… Ez egy nagyon veszélyes irány nemcsak a magyar zsidóság, de a magyar demokrácia számára."

Nyilatkozatában Benjamin Cardin szenátor így fogalmazott:

"A Jobbik választási sikerével összefüggésben külön felhívnám a figyelmet arra, hogy

1) Schmitt Pál elnök a 2010 augusztusi beiktatási beszédében az elítélt háborús bűnös Wass Alberttől idézett

2) a Budapest Fővárosi Közgyűlés a harmadával csökkentette az Élet menete elnevezésű éves holokauszt-emlékrendezvény költségvetését, miután a Jobbik tiltakozott a rendezvény ellen.

3) az áprilisban elfogadott új alkotmány tagadja az 1944. március 19. (a német megszállás dátuma) után elkövetett háborús atrocitások miatti magyar felelősséget, tekintet nélkül a félmillió magyar zsidó deportálásában való bűnrészességre

4) néhány magyar hivatalos személy azt állította hogy az 1920-as trianoni szerződés rosszabb volt, mint a holokauszt, ekként trivializálva a II. világháború alatt elkövetett népirtást, háborús bűnöket és az emberiesség elleni bűncselekményeket."

Benjamin Cardin felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamait, hogy használják fel a nemzetközi szervezet kereteit az antiszemitizmus elleni harcra.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!