MVSC: Nagyon kemény szezon elé néznek a zöld-fehérek

Akt.:
MVSC: Nagyon kemény szezon elé néznek a zöld-fehérek
Miskolc – Szombaton elkezdi a bajnokságot az Albrecht-MVSC-MVSI NB I-es női röplabda­csapata.

Alaposan átalakult a holtszezonban a Csokonai úti együttes, hiszen öt játékos távozott az előző évadot 10. helyen záró együttestől: Csarkó Edina Budapestre ment, ott tanul és dolgozik, Kundrák Eszternek, illetve Sitkey Mariannak a Nyíregyháza lett az új alakulata, Bertók Bettina Jászberénybe igazolt, míg Szabó Barbara Gödöllőn folytatja pályafutását. Ez alapjában véve nem lenne gond, ám igazolni nem tudtak a vasutasok, így „csak” a saját utánpótlásukhoz nyúlhattak.

A vezetés is látja

– Két dolgot lehet, lehetett tenni ebben a helyzetben – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Kerekes Attila, az Albrecht-MVSC-MVSI edzője. – Megpróbálni felhozni fiatalokat a serdülőből, négy lány volt tervbe véve, végül öten csatlakoztak a munkába: Urbán Daniella, Nagy Dorottya, Zsofnyák Márta, Tóth Bettina és Mérei Dorina. A feljöttek és a maradók munkájával, hozzáállásával nincs gond, ám néha én is megfeledkezem arról, hogy több idő és türelem kell. A tehetség megvan bennük, de egyelőre nem érettek arra, hogy a felnőtt csapatban komolyan megállják a helyüket. A másik megoldási alternatíva az volt, hogy valahonnan, akár itthonról, akár külföldről játékosokat hozunk. Ez pillanatnyilag nem történt meg, aminek csak és kizárólag anyagi okai vannak.

Nem félti-e a csapatot és magát a szezontól, a sikertelenségtől? – faggattuk erről is a szakvezetőt.

Komoly kihívás

– Lehet, az én gyermeki naivságom, de hiszek abban, hogy előbb-utóbb lesz plusz pénz arra, hogy igazolni tudjunk – mondta Kerekes Attila. – Könnyebb lett volna itt hagyni a lányokat, de ez nem lett volna egy felelősségteljes döntés a részemről. Mondhattam volna, hogy megtettem azt, amire felkértek, de az, hogy ebben a helyzetben elszaladok a hajóról, úgy érzem, nem lett volna etikus. Komoly kihívás, hogy egyben tartsak egy olyan csapatot akár szakmailag, akár morálisan, amelyik egyértelműen tudja, hogy azzal a játékos­anyaggal, amely jelenleg a rendelkezésünkre áll, a kiesés ellen fogunk harcolni. A lányok ezzel tisztában vannak, az idősebb generációba tartozóknak nehezebb elviselni, hogy öten elmentek és hozzájuk hasonló tudású játékos nem érkezett. Most inkább pszichológusra van szüksége a csapatnak, mintsem edzőre, hogy tartsuk bennük a lelket. Lesz megoldás a közeljövőben, ez biztos, de jelenleg nincs tudomásom arról, hogy milyen lehetséges szponzorokkal, támogatókkal tárgyal a klubvezetés. Ők is látják a problémát, csak még azt a pénzt nem látjuk, amivel ezt a szituációt orvosolni tudnánk. Az átigazolási időszak januárban zárul, úgyhogy elvileg akár holnap is tudnánk szerződtetni játékost.

Ebben a helyzetben nem is lehet más célja a gárdának, mint a bennmaradás kivívása.

– Molnár István –


Nem lenne jó a kiesés

Az edzőnek azt is mondtuk, bizonyára visszavetné a miskolci női röplabdát, ha kiesne az együttes az NB II-be…

– Az NB II-be történő kiesés nagyon rosszul érintene bennünket – húzta alá Kerekes Attila. – A magyar válogatott szereplése népszerűvé tette a röplabdát az országban, ezt nekünk ki kellene használni. A sportágra most jellemző hullámot mindenképpen meg kellene lovagolni, itt, helyi szinten is… Azok a lányok, edzők, akik a sportiskola utánpótlásában és a Miskolci VSC-ben dolgoznak, tettek, tesznek azért, hogy innen is kikerülhessenek válogatott játékosok, olyanok, mint például a legutóbbi évadban Kundrák Eszter.

hirdetés
hirdet�s