Friss hírek

2009.03.22. 18:55

Gyurcsány bejelentésére gyengülhet a forint - RTL Híradó

<p>Gyurcsány Ferenc tervezett lemondása miatt rövid távon gyengülhet a forint: ezt valószínűsítik az RTL Híradó által megkérdezett szakértők. A befektetők ugyanis a politikailag is stabil helyzetű országokat részesítik előnyben. Az elemzők azt mondják, minél hamarabb új miniszterelnököt kell választani.</p>

301 forintot ért pénteken, a miniszterelnök bejelentése előtt egy nappal egy euró. Szakértők szerint Gyurcsány Ferenc tervezett távozása miatt romolhat az árfolyam.

Kovács Karád, a Cash Line elemzője úgy véli, hogy valószínűleg enyhe bizonytalanság lesz majd a piacon, a forint gyengülhet és a részvénypiacok erősödése is megtorpanhat. Emlékeztetett, hogy 2004-ben, amikor Medgyessy Pétert váltotta Gyurcsány Ferenc, akkor is forintgyengülés következett be.

Ez csak pár napig tartott, igaz, akkor nem volt gazdasági válság. A magyar helyzet egyébként nem egyedülálló: Lettországban már megalakult az új kormány a gazdasági válság miatt, ott két hét alatt helyreállt a bizalom. Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers partnere szerint éppen a bizalom miatt kell minél hamarabb új kormányt alakítani. Úgy látja, hogy a bizonytalanság a legrosszabb, ami most az országgal történhet.

A szakértők szerint nem csak az számít, hogy milyen lesz az új miniszterelnök programja. A bizalom helyreállításához az is szükséges, hogy nemzetközi tekintéllyel bíró szakembert válasszanak meg kormányfőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!