Friss hírek

2009.06.17. 15:22

Internet - Digitálisan már elindult a majdani Lengyel Zsidómúzeum

<p>Virtuális internetes zsidó gyűjtemény összeadását kezdeményezték kedden a majdani Lengyel Zsidómúzeum szervezői. Reményük szerint a Virtuális Stetl című weboldalon lényegében fel is áll a múzeum 2011-re.</p>

A stetl jiddisül kisvárost jelent. Azokat a lengyelországi, oroszországi és romániai településeket nevezték így, amelyekben a 19. században vagy a második világháborúig a zsidók nagy többséget alkottak, és a külvilágtól elzártan szinte változatlan tradíciók szerint éltek.

A weboldal az induláskor 800 olyan lengyelországi városról tartalmaz információt, amely a Holocausztig stetl volt.

A site lengyel és angol nyelvű, web 2.0 rendszerű, vagyis a látogatók maguk is feltölthetnek rá információt és szemtanúi beszámolót.

A projekt tervezője és koordinátora, Albert Stankowski reméli, hogy a weboldal nemzetközi párbeszédre ad majd lehetőséget a Holocauszt által megsemmisített csaknem ezer éves lengyelországi zsidó kultúráról.

A weboldal a régóta tervezett Zsidómúzeum digitális bővítménye lesz. A múzeumnak 10 évi előkészület után 2011-ben kell megnyílnia.

A weboldal angol változatának internetes címe:

http://www.sztetl.org.pl/?cid=15&lang=en_GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!