Évértékelő

2020.01.24. 09:00

Mérlegen 2019: eredményes évet zártak Mezőkövesden

A kamara kezdeményezi egy kövesdi vállalkozói fórum létrehozását.

Tóth Balázs

Dr. Fekete Zoltán

Fotó: Tóth Balázs

Évértékelő rendezvényt tartott Mezőkövesd önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) kedden, amelyre meghívták a kövesdi intézmények, civil szervezetek és gazdasági szereplők vezetőit.

Beszédes számok

Elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester ismertette 2019-et számokban. A városban nőtt a házasságkötések (139) száma, 128 gyerek született és 200-an haltak meg. Az idősek és a diákok támogatására kedvezményes fürdőbelépők, szemétdíj-támogatás, tanszertámogatás, Bursa Hungarica ösztöndíj és lakáscélú támogatás formájában több mint 59 millió forintot költöttek. Növekedtek a helyi adóbevételek, építményadóból majdnem 177 millió, idegenforgalmi adóból közel 46 millió, iparűzési adóból 1,138 milliárd, gépjárműadóból csaknem 48 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába. Az 1,4 milliárd forintot meghaladó bevétel 231 millió forinttal több az előző évinél. Európai Uniós fejlesztési pályázataik közül eddig 26 nyert 5,124 milliárd forintot. Felújították a közösségi ház emeletét, a könyvtárat, új orvosi rendelő épült, röntgen-digitalizálót vásároltak, elkészült az extrém sportpark, zajlik a Zsóry Liget kivitelezése, a Hadas mélyépítési munkái, a belterületi vízrendezés, a körforgalom építése, a közösségi ház színháztermének felújítása. Közbeszerzési szakaszban van az ipari park építése és a Bárdos Lajos iskola energetikai korszerűsítése. A Belügyminisztériumtól egészségügyi ingatlan felújítására, útfelújításra és melegítőkonyha korszerűsítésére nyertek pénzt, egy új bölcsőde építésére is pályáztak. A civil szervezetek, egyházak összesen 452 millió forint támogatást kaptak, ebbe benne értendő a sport- és kulturális egyesületek, városi kulturális és média cégek támogatása is. A városban 17 nagy koncertet, kilenc színházi előadást, író-olvasó találkozókat, könyvtári programokat és számos nagy és kis városi rendezvényt, fesztivált tartottak 2019-ben, elkészült a Zsóry Emlékszoba. Két nagy gazdasági beruházás is történt, a Kovács Kft. és az Almási Kft. nagyszabású telephely- és technológia-fejlesztést hajtott végre.

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője belpolitikai intézkedésekről és gazdasági mutatókról beszélt. Megemlítette a családvédelmi akciótervet, az új állampapírt, az öt százalékos gazdasági növekedést, a két százalékos államháztartási hiányt, a tíz százalékos keresetnövekedést, a csökkenő munkanélküliséget. Mezőkövesddel kapcsolatban elmondta, a városban 6,3 százalékos a munkanélküliségi mutató, kevesebb a közfoglalkoztatott. Kitért a Kovács Kft. 9,5 milliárd forintos fejlesztésére, az Almási kft. zöldmezős beruházására, az önkormányzati építkezésekre, a két új templomra.

Intenzíven növekedtek

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke méltatta Mezőkövesd kulturális-, sport- és gazdasági életét. Kitért arra, hogy a megyében intenzíven növekedtek a beruházások, ugyanakkor a foglalkoztatottság 56 százalékos, ami elmarad az országos átlagtól. Csökkenteni kell a közfoglalkoztatottak számát, a foglalkoztatási paktumok eddig csak töredéküket vonták be az elsődleges munkaerőpiacra. A német autóipari cégek bizonytalansága a megrendelések csökkenésében jelentkeztek eddig a magyar beszállítóknál. Szerinte idén nem romlik a növekedési pálya, erre oda kell figyelniük a cégeknek. Növelni kell a fizetéseket, ezzel együtt a termelékenységet, amely az ipar 4.0 eszközeivel érhető el. Új tudás kell a vállalatoknak, ebben tud segíteni a kamara. A megyei top 100 vállalat között hét kövesdi van, de csak ketten kamarai tagok, s a kamara nemrégiben két, szintén nem tag cég vezetőjét is díjazta. Arra biztatott minden cégvezetőt, legyenek tagjai a kamarának, s kezdeményezik egy kövesdi vállalkozói fórum létrehozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában