MVK: Munkabeszüntetés lehet, de még nem tudják az idejét

Akt.:
Nem dőlt el, hogy alakul a szolgáltatási szint - illusztráció
Nem dőlt el, hogy alakul a szolgáltatási szint - illusztráció - © Fotó: Cziffra Andrea
Miskolc – Nem egyeztek meg az elégséges szolgáltatásról a sztrájkra készülő közlekedési szakszervezetek és a Holding.

Annak ellenére, hogy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. sztrájkra készülő szakszervezetei a megállapodás reményében jelentek meg szerdán délután az elégséges szolgáltatás mértékének megállapítására kitűzött tárgyalásra, jottányit sem közeledtek az álláspontok, szögezték le a szerda este kiadott közleményükben a tárgyaló közlekedési szakszervezetek.

Meg sem kísérelte

Mint írták: a munkáltató és a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. kísérletet sem tett a konfliktus feloldására, sőt a konstruktív tárgyalástól teljes mértékben elzárkózva egyből ismertette a tervezett sztrájk idejére szóló 88 százalékos teljesítménykövetelését. A munkavállalói oldal azonban csak a valós teljesítményadatok ismeretében tudja meghatározni az általa elégségesnek és vállalhatónak vélt mértéket, amelyet a törvényben előírt 66 százalékhoz fogják igazítani – áll a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szakszervezet, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete közös nyilatkozatukban. Ahhoz ugyanis, hogy az elégséges szolgáltatás mértékére a szakszervezetek is konkrét javaslatot tehessenek, ismerniük kell a teljesítményadatokat, amelyet a munkáltatónak át kell adnia a részükre. A cégvezetés vállalta, hogy a szükséges adatokat január 7-én (azaz ma) 12 óráig eljuttatja a szakszervezetekhez.

Szándékosan

A tárgyaláson megjelent érdekvédők egybehangzóan úgy vélik, hogy a munkáltatói oldal szándékosan tereli a konfliktus felé a munkavállalói oldalt, ezzel nehéz helyzetbe hozva a város lakosságát.

Mint írják: „A munkáltató egyébként elszólta magát: azért követel ilyen magas szolgáltatási mértéket a munkabeszüntetés idejére, mert esetenként így is utaslemaradás van, vagyis a szolgáltatást bizonyos időszakokban alultervezték”. Erre azonban a sztrájkra készülők nem lehetnek tekintettel. Az érdekvédők hangsúlyozzák: a szakszervezetek célja továbbra is elsősorban a munkavállalók jogos járandóságának a kiharcolása. Ha ez nem megy másképp, akkor megtartják a sztrájkot. Erről napokon belül határoznak, s akkor hirdetik ki a munkabeszüntetés pontos idejét.

– Szalóczi Katalin-


Jobbik: Ha sztrájk lesz, Krizának mennie kell

Miskolc – „A miskolci Fidesz eddig 3 ezer holdingdolgozót vett semmibe, egy közlekedési sztrájk kockáztatásával már 160 ezer miskolcival teszik ugyanezt” – hangzott el Jakab Péternek, a Jobbik miskolci frakcióvezetőjének keddi sajtótájékoztatóján. tovább »

MSZP: Fizetésemeléssel kerüljék el a sztrájkot!

Miskolc – Ne az elégséges szolgáltatás mértékén vitatkozzanak az MVK-s dolgozókkal, hanem adják meg nekik azt a 3 százalékos fizetésemelést, ami jár nekik. Így el lehet kerülni a minden résztvevő, de különösen a miskolci utazóközönség számára kellemetlen sztrájkot. Minderről két MSZP-s politikus, dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és dr. Simon Gábor önkormányzati frakcióvezető beszélt szerdán Miskolcon. tovább »

hirdetés
hirdet�s