MVK: Miskolcé lesz Magyarország legfiatalabb és legmodernebb buszflottája

Akt.:
Miskolcé lesz Magyarország legfiatalabb és legmodernebb buszflottája
Miskolcé lesz Magyarország legfiatalabb és legmodernebb buszflottája - © Fotó: mvkzrt.hu
Miskolc – A nullához közelítő káros anyag-kibocsátás, alacsony zajterhelés, magasfokú biztonság és kényelem jellemzi a miskolci buszflottát megfiatalító MAN típusú, sűrített földgáz-üzemű autóbuszokat. Az első jármű novemberben érkezik Miskolcra, december közepére pedig teljes lesz az új autóbuszflotta.

A nagyszabású, összességében több mint 9 milliárd forintos projekt részleteit Miskolc polgármestere ismertette. Kriza Ákos előbb emlékeztetett: körülbelül 2 éve érkezett meg az első Skoda villamos Miskolcra, rengetegen ünnepelték ezt az eseményt. Hamarosan pedig megérkezik az első földgáz-üzemű autóbusz a városba, ezzel a közösségi közlekedés busz-üzletága is új dinamikát kap. Az új buszok megérkezésével lezárul a közösségi közlekedés infrastruktúrájának teljes megújítása.

A városvezető ismertette, a miskolci buszflotta átlagéletkora 4-4,5 év lesz – ezzel Magyarországon a legfiatalabb és legmodernebb buszállománnyal Miskolc rendelkezik majd.

Kriza Ákos kiemelte, az új buszok a minőséget tekintve magas színvonalat képviselnek, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2015-ben az Év autóbuszának választották a gyártó cég csuklós járművét – ilyeneken utazhatnak majd a miskolciak is. „Jó lóra tettünk ebben is”, emelte ki a polgármester.

Ha a buszflotta összehangoltan működik majd a villamosflottánkkal, akkor tényleg elmondhatjuk magunkról, hogy Magyarországon a közösségi közlekedésben Miskolc lépett legelőször előre, a legjobban és a legjobb minőségben – fogalmazott a városvezető, hozzátéve még, a mostani fejlesztés is szépen illeszkedik a „zöld város” projektbe.

Az elmúlt években nemcsak a környezetvédelem, hanem a városi okos alkalmazások területén is élen jár Miskolc. Ha csak a közösségi közlekedést nézzük, a villamosok mindegyikén van már ingyenes WIFI szolgáltatás, megvalósult a valós idejű utastájékoztatás, ehhez applikációja van a közlekedési vállalatnak, és az év végéig Miskolcra érkező új buszokon is meglesz a WIFI előkészítés. A szolgáltatást először a város kelet-nyugati tengelyén közlekedő csuklós buszokon kívánják biztosítani.

Az MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletágának vezetője is kiemelte, egy új korszak kezdődik Miskolcon a buszok érkezésével, s ennek az új korszaknak elválaszthatatlan része az MAN is.

Büszkék vagyunk arra, hogy ennek részesei lehetünk, és a régmúltra visszatekintő jó partneri viszonyunkat tovább erősíthetjük a várossal – mondta Hoyos György, hozzátéve, gratulálnak Miskolcnak az újabb sikeres projekthez, ami Magyarországon, de a Közép-Kelet-európai régióban is egyedülálló, követendő és pozitív példa.

Az üzletágvezető ismertette, a cégnél rendelkezésre áll a kiforrott, megbízható, alternatív meghajtású MAN CNG-technológia, mely szavatolja az abszolút környezetvédelmet, a nulla értékhez közeli károsanyag-kibocsátást, egy stabil energiahátteret, akár biogáz felhasználását is, valamint a jóval alacsonyabb zajterhelést.

Mind a 40 szóló, mind a 35 csuklós autóbusz alacsonypadlós, a járműveket kamerarendszerekkel szerelik fel, és professzionális klímaberendezés is garantálja majd a miskolci utazóközönség kényelmét.

Miskolc egy nagyon innovatív város. A VW-csoport és azon belül az MAN elkötelezett az innováció mellett. Ezért a várossal közösen egy olyan szervízszolgáltatási rendszert dolgoztunk ki, amellyel képesek vagyunk szavatolni az autóbuszok hosszú távú, problémamentes, optimalizált működését. Az MVK Zrt. az MAN teljes támogatásával fogja felügyelni és karbantartani az autóbuszokat. Ettől a komplex rendszertől várjuk, hogy a városi közösségi közlekedés az elmúlt évekhez képest jelentős összegeket képes majd megtakarítani a város javára – ismertette.

A projekt összértéke meghaladja a 9 milliárd forintot, ebből a kormány közel 2 milliárd forintot biztosít a fejlesztésre. Kriza Ákos újságírói kérdésre hangsúlyozta azt is, hogy az új flotta üzemeltetése 30 százalékkal kedvezőbb, mint a mostani állományé.

Singlár Zsolttól, az MVK Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, az első buszok már november folyamán megérkeznek Miskolcra. Az MAN két gyárában mindent megtesznek azért, hogy az ütemtervet biztosítani tudják, így a tervek szerint december közepére mind a 75 autóbusz forgalomba állhat Miskolcon.

A városban egyébként napi szinten, csúcsidőben 120-130 busz közlekedik. Az új buszokkal szinte teljes egészében MAN gyártmányú járművei lesznek a közlekedési vállalatnak. A gyártó ezért teljes körű szolgáltatást nyújtó szervizt is telepít Miskolcra. A buszflotta egy nap alatt 26 ezer kilométert tesz meg Miskolcon. A CNG buszok egy feltöltéssel 400 kilométert tudnak megtenni.

A rendezvény zárásaként Reinhard Faderl, az MAN ügyvezető igazgatója jelképesen átadott egy CNG autóbuszt, amely hasonló a projekt keretében érkező gázüzemű autóbuszokhoz. Az esemény résztvevői és a média képviselői egy tesztkör során próbálhatták ki a CNG autóbuszt. A járművet június 20-án, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat részeként minden érdeklődő megtekintheti.

– Miskolc Városi Közlekedési Zrt. –