Magyarország

2010.09.11. 18:30

Több mint 200 riasztás érkezett a tűzoltókhoz az eső miatt

<p>Több mint 200 helyre riasztották a tűzoltókat országszerte az esőzések miatt délután öt óráig. A legtöbb feladat Bács-Kiskun, Heves, Nógrád és Pest megyében illetve a fővárosban van, mert kertek, pincék kerültek víz alá - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.</p>

Az OKF a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a tűzoltók szombaton is folyamatosan dolgoznak a csendes, de kitartó esőzések miatt. Pénteken országos szinten több mint 400 alkalommal hívták őket, főleg Pest és Bács-Kiskun megyékben, de szombaton is rengetek munkájuk volt főleg Heves, Nógrád és Pest megyékben illetve a fővárosban.

A legfrissebb összesítések szerint 200 fölött volt a riasztások száma délután öt óráig: Bács megyében 70 vonulás történt, Heves megyében 22, Nógrád megyében 20, Pest megyében pedig 55. Elsősorban vizet szivattyúzni hívták a tűzoltókat, az eső ugyanis kerteket és pincéket öntött el.

A lehulló csapadék gondot okozott a főváros XVII. és XXI. kerületeiben is. Emellett kiemeltebb esemény volt a pest megyei Versegen, ahol a kora reggeli órákban - hogy meg tudják védeni a lakóházakat - a polgármester homokzsákokat kért a megyei igazgatóságtól. Később a csapadékos időjárás tovább vonult Heves és Nógrád irányába, ahol Heréd községet kellett megvédeniük a tűzoltóknak: itt egy mellékutat vágtak át, hogy a víz ne folyhasson be a településre. Mindeközben pedig a nógrádi 21-es út vízátfolyásai adtak feladatot illetve a bárnai bekötőútra rácsúszott erdő földje miatt volt félpályás útlezárás.

Az OKF szerint az időjárással összefüggésben nem érkezett bejelentés komolyabb épületkárokról, ugyanakkor figyelmeztetnek: a domboldalakról lefolyó víz, és a nedves csúszós utak veszélyesek lehetnek, ezért arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljen az utakon.

Az RTL Híradó szombaton arról számolt be, hogy múlt éjszaka kilenc falut öntött el Hevesben az esővíz, ami komoly gondokat okozott Kecskeméten is. A családok itt homokzsákokkal próbáltak védekezni. A meteorológusok szerint az idei év rekord. Hatvan éve nem esett annyi eső, mint idén.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!