Friss hírek

2009.05.30. 15:44

Az orosz elnök is kemény választ akar Észak-Korea atomrobbantása kapcsán

<p>Egyetértett az orosz elnök a japán kormányfővel, hogy az Észak-Korea hétfői kísérleti, földalatti atomrobbantása a nemzetközi biztonságot fenyegeti, ezért kemény választ kell adni rá. Ezt a Kreml közölte szombaton, miután Dmitrij Medvegyev és Aszo Taro telefonon beszéltek egymással.</p>

Az orosz elnöki hivatal bejelentése szerint az orosz államfő és a japán kormányfő megegyeztek abban, hogy összehangolják lépéseiket, mielőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa meghozza határozatát az ázsiai ország elleni büntetőintézkedésekről.

A lépések összehangolását hangsúlyozta szombaton az amerikai, a dél-koreai és a japán védelmi miniszter Szingapúrban, ahol nemzetközi biztonsági tanácskozást tartanak. Ott mondta Robert Gates amerikai védelmi miniszter: az Egyesült Államok nem nézi el, hogy Észak-Korea atomhatalom legyen. Egyben megerősítette: Washington megvédi szövetségeseit Phenjan esetleges támadásával szemben.

Robert Gates azt is mondta: a sztálinista állam atom- és rakétakísérletei fegyverkezési hajszát indíthatnak el, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, kiváltképp Ázsiában. Gates közölte: az Egyesült Államok az ellene irányuló fenyegetésként fogja értelmezni, ha Észak-Korea átad nukleáris fegyvereket vagy technikát más államnak vagy idegen erőknek. Eközben dél-koreai források szerint Észak-Korea nagy hatótávolságú rakéta fellövésére készül rakétakísérleteinek újabb részeként.

Phenjan hétfőn hajtott végre földalatti atomrobbantást. Ezt követően Dél-Korea bejelentette, hogy csatlakozik a tömegpusztító fegyverek és azok alkatrészei kereskedelmének nemzetközi megfékezéséhez, amelynek értelmében a dél-koreai haditengerészet megállíthat és ellenőrizhet bármely hajót, amit gyanúsnak tartanak. A hír hallatán Phenjan bejelentette, hogy nem tartja magára nézve kötelezőnek mostantól a három éven át tartó koreai háborút lezáró 1953-as fegyverszüneti megállapodást, és azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja Dél-Koreát. Dél-Koreában most csaknem 29 ezer amerikai katona állomásozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!