Friss hírek

2010.01.28. 11:00

BKV-vizsgálóbizottság: "Hogyan lesz valaki vezérigazgató?"

<p>A BKV feletti közgyûlési tulajdonosi jogok nagyobb részét gyakorló gazdasági bizottság semmit sem tudott a vitatott végkielégítésekrõl és tanácsadói szerzõdésekrõl, a testület elnöke is a sajtóból értesült a vélt kirívó törvénytelenségekrõl - mondta a Fõvárosi Közgyûlés BKV Vizsgálóbizottságának szerdai meghallgatásán Somlyódy Csaba, a gazdasági bizottság elnöke. Vita alakult ki arról, hogyan lett megbízott vezérigazgató Balogh Zsolt, akivel szemben is zajlik nyomozás. A szabálytalannak talált munkaszerzõdésekbõl fakadó kár valószínûleg legfeljebb 900 millió forint - hangzott el.</p>

A BKV-nál kipattant botrányok kapcsán a tulajdonos Fõvárosi Közgyûlés is felállított vizsgálóbizottságot, amely az érintett személyeket sorban hallgatja meg a nagy összegû végkielégítésekrõl és tanácsadói szerzõdésekrõl. Elsõ ülésén Antal Attila, az elõzõ vezérigazgató megtagadta a válaszadást. Szerdai ülésén a közgyûlés gazdasági bizottságának elnökét, Somlyódy Csabát (SZDSZ) kérdezték.

Somlyódy Csaba elmondta, hogy a végkielégítésekrõl és tanácsadói szerzõdésekrõl semmit sem tudtak, ezek nem is tartoznak a testület hatáskörébe. A gazdasági bizottság csak a BKV elsõ számú vezetõjének javadalmazását hagyja jóvá, a többi munkatárssal a vezérigazgató írja alá a szerzõdéseket, és vállalja ezekért a felelõsséget. Ennek átvétele a tulajdonos által nem is lenne helyes, mert "akkor minek a menedzsment", és valószínûleg sértené a gazdasági társaságokról szóló törvényt - mondta Somlyódy Csaba.

A BKV-nál vélt kirívó törvénytelenségekrõl õ is a sajtóból értesült - szögezte le a gazdasági bizottság elnöke. Eredetileg mellékes kérdésnek látszott Horváth Éva, a BKV-ért felelõs korábbi fõpolgármester sajtósának BKV-s alkalmazása, amelyrõl az derült ki, hogy semmilyen munkát sem végzett, de felvett 24 millió forintot, és ez szintén részét képezi a rendõrségi nyomozásnak. Somlyódy Csaba errõl úgy fogalmazott, hogy errõl sem tudott, Hagyó Miklós ez ügyben nem kért tõle semmit, de kettõjük kapcsolatára ez volt a jellemzõ.

A BKV belsõ viszonyait és a tulajdonos kapcsolatát firtató kérdések sorában Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) feltette azt a kérdést: egyáltalán, hogyan lesz valaki vezérigazgató a BKV-nál. Különösen arra voltak kíváncsiak, hogy Antal Attila (aki kedd óta õrizetben van) lemondása után hogyan lett megbízott vezérigazgató egyik helyettese, Balogh Zsolt. Somlyódy Csaba erre is azt válaszolta, hogy nem tudja, a gazdasági bizottságot nem kérdezték meg errõl. Andó Sándor (MSZP), aki felügyelõbizottsági tag volt a BKV-nál azt mondta: õ úgy tudja, Antal Attilától származik a megbízás. Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója ellenben azt mondta, hogy az iratok tanúsága szerint a gazdasági bizottság hozott határozatokat errõl.

Szóba került Antal Attila vezérigazgatói szerzõdésének ügye is. Errõl - annak 2007 eleji aláírása után - kiderült, hogy tartalma ellentétes a közgyûlési határozattal és egyéb jogi aggályok is felvethetõk. Az errõl szóló fõjegyzõi levelet Somlyódy Csaba eljuttatta a megfelelõ helyekre, az ügy azonban valahol elakadt. A fõvárosi gazdasági bizottság elnöke ez ügyben is elhárította magukról a felelõsséget, mondván a vezérigazgató munkaszerzõdése sem a testület határköre.

Somlyódy Csaba többször kitért arra: az önkormányzati tulajdonú cégek közös problémája, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása megoszlik a közgyûlés és több bizottság között. Azt a kérdést viszont õ tette fel, hogyan lehetséges, hogy a BKV belsõ ellenõrzése másfél év elteltével vette észre a súlyos szabálytalanságokat. Szerinte a legtöbb tulajdonosi jogot gyakorló gazdasági bizottság bármilyen intenzitással dolgozhat, ezeket nem képes feltárni, a felügyelõbizottság elõtt azonban semmilyen akadály sem volt, hogy azt ellenõrizzen, amit csak akar.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a BKV-nál kötött, szabálytalannak vélt munkaszerzõdések alapján kifizetett "lelépési" összegek végsõ számlája valószínûleg belül marad a 900 millió forinton, és jelenleg sok esetben kérdéses, sikeresen lehet-e visszaperelni a pénzt.

A vizsgálóbizottság - mandátumának március 25-i végéig - még több személyt szeretne meghallgatni mind a BKV, mind a városháza részérõl, így például Demszky Gábor fõpolgármestert is..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!