MÁV biztosító: a PM megvizsgálja a felügyelet kérelmét

A Pénzügyminisztérium – amint megkapja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) kérelmét – azonnal megvizsgálja a MÁV Általános Biztosító Egyesület engedélye visszavonásának ügyét – áll a PM pénteki közleményében. A PSZÁF reggel levélben kérte a pénzügyminiszter előzetes hozzájárulását a MÁV biztosító működési engedélyének visszavonásához. Ennek magadása előtt azonban a PM megvizsgálja, hogy a PSZÁF milyen hatósági intézkedéseket tett, s fennállnak-e az engedély visszavonásának jogszabályi alapjai.

A PSZÁF kérése azután vált szükségessé, hogy a biztosító csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a tagok többsége elutasította, hogy tagdíj-kiegészítéssel, pótbefizetéssel pótolják az egyesület tartalék- és tőkehiányát. A MÁV biztosító függő kárainak állománya 10 ezer darab, értéke 9 milliárd forint. A közgyűlés elutasító döntése után az egyesület tőkehiánya azzal jár, hogy a tagoknak kell helyt állniuk az általuk okozott károk egy részéért, mert jelenleg a becsült kötelezettségeknek csak körülbelül felére van fedezet.

A pénzügyminiszteri válasz időpontjához igazodva a felügyelet olyan ütemezést fog kialakítani a biztosító működésének megszüntetése kapcsán, hogy az ügyfelek és a fogadó biztosítók számára megfelelő idő, 30 nap álljon rendelkezésre a döntés meghozatalához. A PSZÁF arra törekszik, hogy az átszerződések és a MÁV biztosító kárfelelősségének határnapja a biztosítási negyedévhez igazodjon.Sporthírek