Múzeumok éjszakája – Vidéki helyszínek kerülnek a fókuszba

Akt.:
Kecskemét, 2014. június 11., szerda (MTI) – A Múzeumok éjszakája június 21-i rendezvényein a vidéki helyszínek kerülnek a programsorozat fókuszába – mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára szerdán Kecskeméten, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón.

A vendégeket 313 vidéki és 133 budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja – ismertette a helyettes államtitkár az év legrövidebb éjszakáján a programsorozathoz kapcsolódó intézmények számát.

Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg.

A helyettes államtitkár emlékeztetett a vidéki kulturális intézményrendszer átalakítására, melynek egyik legfontosabb célja volt, hogy erősítse a helyi kötődéseket, a lokális értékek megőrzését.

Ebben a folyamatban különleges jelentősége van az olyan rendezvényeknek, mint a Múzeumok éjszakája – tette hozzá.

Megfogalmazása szerint, a rendezvény 2014-ben hangsúlyozottan is lehetőséget teremt arra, hogy településeink múzeumai mintegy hálózati központként működjenek, programjaikkal az együttműködés legkülönbözőbb formáinak adjanak teret.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba.

Hammerstein Judit kiemelte Kecskemétet, amelyet mintául szolgáló városnak nevezett, ahol 41 helyszínen várják a látogatókat, az egyesületektől az egyházakig szinte mindenkit bevontak a programba.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy 2013-ban a Múzeumok éjszakáján az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely 1750 látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok éjszakáján. A budapesti megkérdezettek mintegy 60 százaléka ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra.

Kiemelte: a program, költségvetése 40 millió forint, amelyből már nemcsak a kommunikációra, hanem programfinanszírozásra is jut.

Hammerstein Judit fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek nagy számban vesznek részt a programsorozatban.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok a vidéki program, melyhez kapcsolódva hosszú hétvégére szóló szállásajánlatokat állítottak össze.

Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője a vasúttársaság alapvető érdekének nevezte, hogy a fesztiválokhoz, kulturális rendezvényekhez minél több embert szállítsanak.

Ismertette, hogy június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 2013-ban 356 ezren vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein.

– MTI –