Múzeumok Éjszakája: parádés miskolci programok

Múzeumok Éjszakája: parádés miskolci programok
Múzeumok Éjszakája: parádés miskolci programok
Miskolc – A HOM szombaton 6 helyszínen 11 kiállítás és 38 program várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján.

Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum (HOM) igazgatója kedden arról tájékoztatott, hogy a száz évvel ezelőtt meghalt Herman Ottóról is megemlékeznek. A HOM képzőművészeti raktárában éjszakai barangoláson vehetnek részt a látogatók. A Lillafüredi Pisztrángtelepen Herman Ottó halászati és ornitológiai munkásságával ismerkedhetünk meg, egykori nyaralójának udvarán pedig éjszakai halvacsorán vehetünk részt. (Míg el nem felejtjük: a HOM szervezte eseményekre a felnőttek 1000-, míg a diákok, nyugdíjasok 500 forintért válthatnak jegyet., ami hat helyszínre érvényes.)

A HOM igazgatója elárulta azt is: a Herman Ottó Múzeumot felkeresők mikroszkópos vizsgálattal tekinthetik meg az ásványtár gyűjteményének rejtett csodáit. Mindezek mellett a tavaly átadott Pannon-tenger Múzeum is bekapcsolódik a körforgásba! Például barlangi kötéltechnika segítségével lehet a plafonról lógni a múzeumban, de lesz Képtúra a bíborszél zenekar basszusgitárosával, Tóth Szabolccsal.

Küldő helyszíneken is

A Papszer utcai épületben F. Dózsa Katalin művészettörténész Nemzeti viselet és európai divat a reformkortól a kiegyezésig címmel tart előadást, majd Hampel Katalin ruhakollekcióját mutatja be egy kiállításon. Ugyanitt többek között Mazsoroff-díjas képzőművészek kiállítása nyílik, de benézhetnek az érdeklődők a gasztro udvarba és megnézhetnek egy 19. századi fegyverbemutató is. A Déryné utcai színész múzeumban kiállítás és felolvasó est lesz, este pedig ablakszínház és beszélgetés Molnár Sándor Tamás színművésszel. A pisztárángtelep mellett Újmassán a Fazola-kohó környezetében is lesznek programok. A látogatók vándorlapot kapnak, amelynek feladatait megoldva, a terület és a kiállítások bejárásával ismerhetik meg az ifjú Herman Ottót. Felsőhámorban a Kohászati Múzeum gyertyafényes tárlatvezetéssel vár mindenkit. Nem járnak rosszul azok sem, akik Szentlélekig utaznak: lesz szentivánéji ételkóstoló, tűzugrás és kosztümös tárlatvezetés éjfélig (este 6-tól).

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút is kiváló programokkal készül ezen a szombaton (is): 9 órától mozdonyparádé lesz a LÁEV Dorottya úti végállomásán, majd este 6-kor különvonat indul a Dorottya úti állomásról a Fazola-kohóhoz. (A szerelvény igény esetén ingajáratban közlekedik 18:00 és 23:00 között Lillafüred és Fazola-kohó megállók között.)

Rossz hír viszont, hogy információink szerint nem kerül megrendezésre Miskolcon a Nyitott vasút program, amely tavaly közel ötezer érdeklődőt vonzott a Fűtőházhoz.

ÉM-JLI