Múzeumok éjszakája – Nyitott zsinagógák várják az érdeklődőket Budapesten és vidéken

Akt.:
Budapest, 2015. június 16., kedd (MTI) – Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében négy budapesti és két vidéki zsinagóga is megnyitja kapuit a látogatók előtt a Múzeumok éjszakája alkalmából szombat este – közölte az MTI-vel a szervezet kedden.

A közlemény szerint a Nyitott Zsinagógák elnevezésű kezdeményezéssel a vallási szervezet a zsidó kulturális- és hitélet legfontosabb szintereinek kötetlenebb formában történő megismerését szeretné elősegíteni.

A Múzeumok éjszakája programsorozatához kapcsolódva június 20-án este várják a látogatókat az óbudai és a Vasvári Pál utcai zsinagógában, de megnyitja kapuit a Károly körúti Keren Or Központ, vidéken pedig a keszthelyi és a mádi zsinagóga is. Emellett látogatható lesz a Budapesti Történeti Múzeum részét képező budavári középkori zsidó imaház is, valamint minden helyszínen megtekinthető lesz egy az ország összes zsinagógáját felvonultató digitális bemutató is.

A zsidó vallás jobb megismerését szolgálják majd a több helyszínen is felállított “Kérdezd a rabbit” standok, ahol az érdeklődők a zsidósággal kapcsolatos kulturális, vallási, történelmi vagy életvitelt érintő kérdéseikre kaphatnak választ. A zsinagógák fordulatos története mellett lehetőség nyílik betekintetni a zsidó gasztronómia rejtelmeibe is, egyes helyszíneken kóser finomságokkal várják a vendégeket.

A négy budapesti helyszín között az EMIH buszjáratot biztosít szombat este és éjszaka folyamán, autentikus idegenvezetéssel. A mind a négy fővárosi zsinagógát meglátogató vendégek között a szervezet értékes ajándékokat sorsol ki – olvasható a közleményben.

– MTI –