Múzeumok Éjszakája – Az évszázadok aranya: a soha nem látott kincs Miskolcon

Sok százan látogatnak ilyenkor a múzeumokba
Sok százan látogatnak ilyenkor a múzeumokba - © Fotó: ÉM
Miskolc – Új helyszínekkel, eddig be nem mutatott kincsekkel is készülnek a Múzeumok Éjszakájára.

Különleges látnivalókkal, interaktív és családi programokkal igyekeznek tartalmas kikapcsolódást kínálni mindenkinek szombaton este a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyein. A korábbi évekhez képest idén két új helyszínnel bővül a kínálat. A múzeumok mellett a Feledy-ház és az Alkotóház is megnyitja kapuit a közönség előtt.

Elő minden arannyal!

A Görgey utcai főépületben olyan kincseket lehet megtekinteni, melyeket sose látott még a nyilvánosság. „Az Évszázadok aranya – régészeti ritkaságok, soha nem látott kincsek című kiállítás a múzeum által az elmúlt 120 évben összegyűjtött nemesfém kincsek közül a bodrogolaszi aranykincset és a régészeti tárban őrzött ékszereket, ruhadíszeket mutatja be. Az arany- és ezüstleletek egy része az M3-as autópálya építését megelőző feltárás során került felszínre. A tárgyak saját történeteiket mesélik el azon látogatóknak, akik Szent Iván éjjelén megtekintik e ­titokzatos tárlatot – emelte ki Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese.

Időutazás

A Pannon-tenger Múzeumban „Botanikaland”, az újranyitott Képtárban „Képtár szépe választás”, a Miskolci Galériában rovásírás, a Papszeri Kiállítási Épületben többek között fegyverbemutató várja ezen az estén az érdeklődőket.

A Színészmúzeumban pedig arcfestéses, jelmezes beöltözés közepette mindenki a saját színházi személyiségévé változhat.

ÉM