Múzeumok éjszakája a Pannon-tengerbe is

Múzeumok éjszakája a Pannon-tengerbe is
Miskolc – Újra a Múzeumok Éjszakája rendezvényre várják a látogatókat június 18-án megyeszerte is.

A Múzeumok éjszakája rendezvényt 2003-tól ünneplik hazánkban. Az idén – megyénkben – több múzeum is csatlakozik a programhoz: a Herman Ottó Múzeum, a papszeri kiállítás épület, a széphalmi Magyar Nyelv Múzeuma, a mezőkövesdi Mezőgazdasági Múzeum, a putnoki Holló László Galéria, a rudabányai bányatörténeti múzeum, a telkibányai múzeum és a Miskolci Galéria. Ennek a rendezvénynek lesz a kísérőprogramja a VI. Miskolci Fröccsfesztivál is, amely ingyenes.

Csiger Lajos, a megyei közgyűlés alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: az idei program újdonságai lesznek a múzeumpedagógiai foglalkozások, a rendkívüli tárlatvezetések, amelyek során a múzeumi raktárak kincseit tekinthetik meg a látogatók.

Dr. Pusztai Tamás, a megyei múzeum igazgatója arról beszélt, hogy Széphalmon továbbfejlesztették a Múzeumok éjszakáját, ott anyanyelvi juniális várja a vendégeket. Kiemelte a telkibányai programot, ahol túrákat indítanak a történelmi bányavidékre és a középkori bányászat emlékeit mutatják be. Az idei program egyik legfontosabb kiállításának azonban a Hun aranyak-a nagyszéksói fejedelmi leletek bemutatását tartja az igazgató, amely június 20-ig lesz látható a Herman Ottó Múzeumban. De azt is elmondta, hogy az épülő Pannon-Tenger Múzeumot fel lehet majd fedezni az éjszakai tárlatvezetésen.

A Miskolci Galéria a kortársművészet jegyében lesz jelen a rendezvényen – mondta Baán András igazgató. A vendégek megnézhetik a Grafikai Triennálé anyagát, a színészmúzeum Major Tamás kiállítását és a zászlókiállítást.

ÉM

Major Tamás arcai – Kiállítás Miskolcon

Miskolc (MTI) – Major Tamásnak, a huszadik század egyik legjelentősebb, ugyanakkor talán legellentmondásosabb magyar színészóriásának állít emléket az a kiállítás, amely csütörtökön nyílik Miskolcon a Színháztörténeti és Színészmúzeumban.

Idén is lesz Fröccsfesztivál

Miskolc – A Herman Ottó Múzeum ad otthont a VI. Fröccsfesztiválnak ebben az évben is, a Papszeren lévő épületben. 

Miskolc, a grafika és a művészet fővárosa

Miskolc -277 művész, 655 alkotása közül válogatott a zsűri, így 126 alkotó 187 képét állították ki – ez a XXV. GrafiTri, azaz  a Miskolci Grafikai Triennálé számokban. Ennél azonban sokkal több, hiszen az idén nemcsak a grafika ünnepe a rendezvény, de félévszázados jubileumát is ünnepli.