Múzeumok éjszakája a lillafüredi kisvasúton

Múzeumok éjszakája a lillafüredi kisvasúton
Múzeumok éjszakája a lillafüredi kisvasúton - © Fotó: Kaló Tamás
Miskolc – Harmadik alkalommal csatlakozott az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz.

A ráhangolódás az esti programokra már délelőtt megkezdődött, a Dorottya úti indulóállomáson ugyanis mozdonyparádét rendeztünk. Itt több muzeális értékkel is rendelkező vontató járművet láthattak az érdeklődők. Kiállítottuk a legkorszerűbb hibrid mozdonyunkat, valamint a magyar vasúti gépgyártás két értékes típusát a B-26-os és C-50-es dízelmozdonyokat is.

Este hat órakor elindult a különvonatunk, és azután 11-ig ingajárat közlekedett Lillafüred és a Fazola-kohó között. A Herman Ottó emlékév kapcsán utasainkkal együtt Nagy Gábor a Herman Ottó emlékház tárlatvezetőjének segítségével megemlékeztünk a száz évvel ezelőtt elhunyt polihisztorról. A felsőhámori temetőben mécsest helyeztünk el a sírjánál, de felkerestük a Vásárhelyi- és a Fazola-család síremlékét is. A Fazola-kohónál Gulya István és kollégái várták az érdeklődőket a Kohászati Múzeum részéről. A program során lehetőség nyílt az ÉSZAKERDŐ Zrt. Ökoturisztikai Központjának megtekintésére, valamint a Bükki Nemzeti Park üzemeltetésében lévő Anna mésztufa-barlang bejárására is.

Az esti rendezvényen több mint száz utast regisztráltunk, örömmel mondhatom, hogy voltak olyan családok, akik már harmadik alkalommal utaztak a különleges esti járatunkon. – összegezte a történeteket Mátrai Imre, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója.

– Vereb István kommunikációs tanácsadó, ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. –