Művészettel élni együtt

A Makai házaspár majdnem két évtizede él a hajdúböszörményi Karap Ferenc utcai társasház egyik lakásban, melynek 52 négyzetmétere is vall az általuk megfogalmazott hitről és érdeklődésről.

A ház legyen miértünk, akik érzékenyek vagyunk a művészetre; tükrözze életfilozófiánkat, adottságainkat – fogalmazott a házigazda, Makai Imre, a Debrecenben született, jelenleg Hajdúböszörményben élő és alkotó festőművész. 

Maga a ház aurája is az ember világnézetéből adódik, fontos helyet kapnak a művészet köré csoportosuló könyvek, de alkotóműhelyként már nem funkcionál – folytatja. A látvány is elárulja, hogy a művész puritán a bútorokat illetően, ő megóvná a természetet, s legszívesebben egy festőállvánnyal rendezné be a leggyakrabban használt helyiséget, a nappalit.

Oly’ beszűkítve élnek az emberek, kevés a tér – magyarázza -, s a feleség, Makainé Katonka Erzsébet is megerősíti, személy szerint táncteremként is el tudná képzelni a szobát, egyetlen tükörrel. – Szeretjük a nappaliban tölteni az estét, ezért olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyeket például egy utazás során vásároltunk, vagy kedves emlékeket ébresztő fotókkal. A növények és a szoba meleg színei is mutatják, szeretetben élünk, s bár néha hiányzik a kert egy picit, jól érezzük magunkat, sikerült az önmegvalósítás a társasház falai közt. Olajfestmény, virágcsokor, tükör, lágy és színes kelmék, feng shui-kristály, kinagyított fotók, szobrocskák, termetes szobanövények adnak hangulatot a központi térben.

Történetük van  

A falakat a férj festményei díszítik. Nem fő életcél a gyönyörködés a saját képeimben, az esztétikum a pihenést szolgálja, minden alkotásnak történetet van – mutatja. Egy erdei kép, amely a Festetics-kastély parkjában készült; a feleség kedvence, amely egy olaj által beszennyezett folyót ábrázol, a keresztet cipelő Krisztus, vagy az Erzsikét tánc közben ábrázoló alkotás. – A harmonikusan elhelyezett tárgyak mellett a lakás belső világához tartozik a csönd is, ha erre vágyunk, akkor a tévé nem szól, olvasunk vagy elbeszélgetünk– mondja a férj.  

B. B.